AB Sohbet Kontrolü yasası, kullanıcıların uçtan uca şifrelenmiş mesajlarını taramayı planlıyor

Bu yasa teklifinin onaylanması halinde, mesajlaşma uygulamaları, çocuk cinsel istismarı materyali aramak için tüm özel mesajlarınızı taramak durumunda kalacak. 
AB Sohbet Kontrolü yasası, kullanıcıların uçtan uca şifrelenmiş mesajlarını taramayı planlıyor

Avrupa Birliği kanun yapıcıları, ilk olarak 2022'de tanıtılan ve Sohbet Kontrolü olarak bilinen yeni bir yasa teklifini oylamaya hazırlanıyor. Bu yasa teklifinin onaylanması halinde, teknoloji şirketleri çocuk cinsel istismarı materyali (CSAM) aramak için tüm özel mesajlarınızı taramak durumunda kalacak. 

Söz konusu yasa, 2023 yılında ilk kez önerildiğinden bu yana güçlü eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Hatta geçtiğimiz Mayıs ayında Belçika Cumhurbaşkanlığı, başka bir teklifi bu teklif ile bir araya getirerek eleştirilere yanıt vermeye çalıştı. 

Revize edilen Sohbet Kontrolü yasasına göre, kullanıcılar bağlantı ve medya içeriği paylaşmayı sürdürebilmek için paylaştıkları fotoğraf, video ve URL'lerin taranmasına izin vermek zorunda. Tasarı ayrıca, içeriğin şifrelenmeden önce taranması gerektiğini belirtirken, şifrelemenin kırılmasını önlemek için yükleme denetimi kavramını da gündeme getiriyor. Yasa tasarısına göre, Signal, WhatsApp ve Messenger gibi uygulamalar şifrelemeden önce mesajlarınızın içeriğini tarayarak bunu başarabilecek.

Buna karşılık Signal başkanı Meredith Whittaker, kuralların yasalaşması halinde uygulamanın AB'de çalışmayı durduracağını, çünkü teklifin şifrelemeden önce taranıp taranmadığına bakılmaksızın şifrelemeyi temelden zayıflattığını söyledi:

 "Buna arka kapı, ön kapı ya da 'yükleme denetimi' diyebiliriz, ancak adını ne koyarsak koyalım, bu yaklaşımların her biri bilgisayar korsanları ve düşman ulus devletler tarafından istismar edilebilecek bir güvenlik açığı yaratıyor, kırılamaz matematiğin korumasını ortadan kaldırıyor ve yerine yüksek değerli bir güvenlik açığı koyuyor."

Sohbet Kontrolü yasası teknoloji uzmanları ve gizlilik savunucuları tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Öyle ki uzmanlar, yasanın bizleri kitlesel gözetime sürükleyeceğini ifade ediyor. Electronic Frontier Foundation, Center for Democracy & Technology ve Mozilla dahil olmak üzere pek çok kuruluş AB'yi kullanıcı içeriğini tarayan önerileri reddetmeye çağıran ortak bir bildiriye imza attı.

Gizlilik savuncularının yanı sıra Parlamento üyelerinin de AB Konseyine mektup yazarak teklife karşı olduklarını ifade ettiğini belirtelim. Avrupa Parlamentosu'nun Alman üyesi Patrick Breyer konu hakkında şu ifadeleri kullandı: 

"Gelişigüzel aramalar ve özel sohbetlerin ve mahrem fotoğrafların hataya açık bir şekilde sızdırılması, temel hakkımız olan özel yazışmaları yok ediyor."

Eğer yasa istenen desteği görürse, AB Parlamentosu, Konseyi ve Komisyonu yasanın nihai metnini oluşturmak üzere müzakerelere başlayacak. Öte yandan AB hükümetlerinin desteği alınsa bile yasanın ilerlemesi zor olabilir. Zira geçen yıl Avrupa Dijital Haklar (EDRi) grubu tarafından yapılan bir ankete göre; AB'deki gençlerin yüzde 66'sı internet sağlayıcılarının mesajlarını taramasına izin veren politikalara katılmıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.