xAI, Grok'u desteklemek için süper bilgisayar geliştirecek

xAI, 2025 yılının sonbahar aylarında Grok'u desteklemek üzere bir süper bilgisayar geliştirecek
xAI, Grok'u desteklemek için süper bilgisayar geliştirecek

Elon Musk, yatırımcılara yapay zeka girişimi xAI'ın 2025 yılının sonbahar aylarında Grok'u desteklemek üzere bir süper bilgisayar geliştireceğini açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre bu süper bilgisayar, Elon Musk tarafından “bilgi işlemin gigafabrikası” olarak tanımlandı.

Süper bilgisayarın on binlerce NVIDIA H100 GPU'dan güç alacağı belirtildi. Bu anlamda söz konusu cihazın yapımı milyarlarca dolara mal olacak. Hatırlarsanız Musk daha önce Grok'un üçüncü versiyonunun en az 100 bin adet çip gerektireceğini söylemişti. Bu metrik, Grok 2.0'ın eğitimi için kullanıldığı belirtilen 20 bin GPU'ya kıyasla beş kat artış gösterdi. 

Elon Musk'ın belirttiğine göre planlanan GPU kümesi, bugün xAI rakipleri tarafından kullanılanların en az dört katı büyüklüğünde olacak. Bu arada xAI'ın çok modlu bir Grok modeli üzerinde çalıştığını da hatırlatalım. Paylaşılan geliştirici dokümanlarına göre; kullanıcılar yakında Grok'a fotoğraflar yükleyip metin tabanlı yanıtlar alabilecek. 

Nisan ayında xAI, ilk çok modlu yapay zeka modeli Grok-1.5V'yi duyurmuştu. Grok-1.5 Vision, metinlerin yanı sıra belgeler, fotoğraflar, ekran görüntüleri, grafikler ve diyagramları da anlayabiliyor. Belgelerde yapılan son güncelleme ise yeni bir modelin sinyalini veriyor. X, bu ayın başlarında ise Grok tarafından oluşturulan haber özetlerini premium kullanıcılara sunmaya başladı. Geçtiğimiz ay xAI'ın 18 milyar dolar değerleme üzerinde 6 milyar dolar yatırım arayışında olduğu konuşuldu. Görünen o ki şirket, süper bilgisayar vizyonu ile yatırımcıların aklına girmeye kararlı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.