Birleşik Krallık'taki karayolu trafik kazaları üzerinde yapılan analize göre, hibrit ve elektrikli araçların yayalara çarpma olasılığı, özellikle şehirlerde benzinli veya dizel araçlara göre daha yüksek. Yolculuklardan elde edilen veriler, elektrikli ve hibrit araçların yayalara çarpma olasılığının fosil yakıtla çalışan araçlara göre iki kat, kentsel alanlarda ise üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Elektrikli araçların neden daha tehlikeli olduğu bilinmemekle birlikte, araştırmacılar bir dizi faktörün sorumlu olduğundan şüpheleniyor. Elektrikli otomobil sürücüleri daha genç ve daha az deneyimli olma eğiliminde ve araçlar içten yanmalı motorlu otomobillere göre çok daha sessiz, bu da özellikle şehirlerde araçların duyulmalarını zorlaştırıyor.
Araştırmanın ilk yazarı ve London School of Hygiene & Tropical Medicine'da epidemiyoloji ve istatistik profesörü olan Phil Edwards, "Elektrikli arabalar yayalar için tehlike arz ediyor çünkü benzinli ya da dizel arabalara kıyasla duyulma ihtimalleri daha düşük. Hükümet benzinli ve dizel araçların satışını aşamalı olarak kaldıracaksa bu riskleri azaltmalı." dedi.
Edwards ve meslektaşları 2013-2017 yılları arasında Birleşik Krallık'ta gerçekleşen seyahat ve trafik kazası verilerini inceledi. Analizleri, 120 bin 197'si yaya olmak üzere 916 bin 713 kazazedeyi kapsıyor. Bu kişilerin 96 binden fazlasına bir araba ya da taksi çarptığı bildiriliyor.
Yoldaki araçların çoğu benzinli veya dizel olduğu, bunların yaya çarpışmalarının dörtte üçüne karıştığı da paylaşılanlar arasında. Ancak kat edilen aynı mesafe için akülü araçlar daha tehlikeli. Journal of Epidemiology and Community Health'te yer alan çalışmaya göre, kat edilen 100 mil başına yıllık ortalama yaya kazası oranı, benzinli ve dizel araçlar için 2,4 iken elektrikli ve hibrit araçlar için 5,16.
Araştırmacılar, kırsal bölgelerde akülü araçların benzinli veya dizel araçlardan daha tehlikeli olmadığını, ancak kasaba ve şehirlerde yayalarla çarpışma olasılıklarının üç kat daha fazla olduğunu söylüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap