OpenAI, Scarlett Johansson'ın sesine benzeyen ChatGPT sesi Sky'ın kullanımını durdurdu

Scarlett Johansson, ChatGPT 4.o'nun sesinin kendisine benzediğini belirterek, OpenAI'dan açıklama talep etti. OpenAI, sesin Johansson'ı taklit etmediğini savunsa da kullanımını durdurdu.
OpenAI, Scarlett Johansson'ın sesine benzeyen ChatGPT sesi Sky'ın kullanımını durdurdu

Geçen yıl ChatGPT 4.o'yu seslendirmesi için Sam Altman'dan teklif alan Scarlett Johansson, bir hukuk müşaviri aracılığıyla OpenAI'dan Sky sesini yarattıkları süreci tam olarak detaylandırmalarını istedi. OpenAI, Scarlett Johansson'a benzerliğiyle dikkat çeken ChatGPT sesi Sky'ın Scarlett Johansson'ı taklit etmediğini belirtse de; sesin kullanımını durdurdu.

Sam Altman'dan Scarlett Johansson'a teklif 

Scarlett Johansson paylaştığı bir açıklama ile geçtiğimiz Eylül ayında, mevcut ChatGPT 4.0 sistemini seslendirmesi için Sam Altman'dan bir teklif aldığını açıkladı. Kişisel nedenlerden ötürü teklifi reddeden Johansson, ChatGPT 4.o demosunun yayınlanmasından iki gün önce Sam Altman'ın menajeriyle yeniden iletişime geçtiğini belirtiyor. Johansson'ın yeniden düşünmesini isteyen Sam Altman, henüz Johansson'dan bu konuda bir yanıt almamıştı. 

Scarlett Johansson, hem arkadaşları hem de kullanıcılar tarafından tarafından Sky'ın sesinin kendi sesine benzediğine dikkat çekildiğini belirtiyor. Johansson, OpenAI'dan Sky sesini yarattıkları süreci tam olarak detaylandırmalarını isteyen iki mektup yazan bir hukuk müşaviri tutmak zorunda kaldı.

Bunun üzerine OpenAI, Sam Altman'ın şu açıklamasını paylaştı:

“Sky'ın sesi Scarlett Johansson'a ait değildir ve hiçbir zaman ona benzemesi amaçlanmamıştır. Sky'ın sesinin arkasındaki seslendirme sanatçısını Bayan Johansson'a ulaşmadan önce seçtik. Bayan Johansson'a duyduğumuz saygıdan dolayı Sky'ın sesini ürünlerimizde kullanmaya ara verdik. Daha iyi iletişim kuramadığımız için Bayan Johansson'dan özür dileriz.”

Şirket paylaştığı bir blog gönderisinde Sky'ın sesinin Scarlett Johansson'ın sesinin bir taklidi olmadığını açıkladı. OpenAI konuyla ilgili paylaştığı blog yazısında ise şu ifadelere yer verdi: 

Yapay zeka seslerinin bir ünlünün ayırt edici sesini kasıtlı olarak taklit etmemesi gerektiğine inanıyoruz. Sky'ın sesi Scarlett Johansson'ın bir taklidi değil, kendi doğal konuşma sesini kullanan farklı bir profesyonel oyuncuya ait.

OpenAI CTO'su Mira Murati da geçen hafta verdiği bir röportajda Johansson taklidinin kasıtlı olduğunu reddetmişti. Öte yandan OpenAI CEO'su Sam Altman'ın OpenAI etkinliğinden sonra X'te tek kelimelik “her” mesajını paylaşması, benzerliklerin farkında olduğu gösteriyor. Altman geçen yıl, Scarlett Johansson'ın bir sanal asistanı seslendirdiği Spike Jonze'un Her filminin en sevdiği film olduğunu söylemişti. OpenAI, asistanının Johansson ile benzerliğinin doğurabileceği yasal sorunlarla ilgili herhangi bir temsilcinin kurum ile iletişime geçtiğine dair bir bilgi paylaşmadı. 

Sky neden şimdi gündeme geldi? 

Aslında ChatGPT'nin ses modu ve Sky ses modeli geçen yıldan beri kullanılmakta. Ancak bu özellik, geçtiğimiz hafta OpenAI'nin yeni GPT-4o modeli odağında yaptığı geliştirmeleri sergilemesiyle çok daha fazla öne çıktı. OpenAI'ın yüz ifadesinden kişilerin duygularını okuyabilen yeni modeli sesli asistanı daha etkileyici hale getiriyor.

Etkinlikte modelin hem grafik okuma hem de kod yazımı görevlerinde de kullanım örnekleri paylaşıldı. Bu anlamda modelin gördüğü ve duyduğu her şeyi gerçek zamanlı olarak yorumlayabildiğini söyleyebiliriz. GPT-4o, tercüme yetenekleriyle de öne çıktı. Model etkinlikte İtalyanca ve İngilizce arasında simultane tercüme yaptı. Bu arada model, 50 dili desteklemekte

OpenAI'ın paylaştığı bilgilere göre; şu anda mevcut olan beş ChatGPT ses profili, 400'den fazla oyuncu arasından seçildi. Şirket, oyuncuların gizliliklerini korumak adına isimlerini paylaşmayı reddetti. OpenAI, blog yazısında sohbet robotlarının seslerinin ulaşılabilir olmasını ve güven telkin etmesini istediğini belirtiyor. Ayrıca şirket, sohbet robotlarının sıcak, ilgi çekici, güven telkin eden, karizmatik bir sese sahip olmalarını istiyor. OpenAI, gelecekte kullanıcıların farklı ilgi alanlarına ve tercihlerine daha iyi uyum sağlamak için ChatGPT'de ek sesler sunmayı planladığını da belirtiyor.

Bu arada bu durum, Scarlett Johansson'ın yapay zeka odağında yaşadığı ilk hukuki anlaşmazlık değil. Geçtiğimiz yıl Scarlett Johansson, Deepfake kullanımı nedeniyle Türkiye'deki bir şirkete dava açmaya hazırlanıyordu

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.