BKM verilerine göre mart ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 121,4 milyona ulaştı

Paylaşılan bilgilere göre 1,5 milyar adet kartlı işlem sonucunda 1,2 trilyon TL ödeme işlemi gerçekleşti.
BKM verilerine göre mart ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 121,4 milyona ulaştı

Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. (BKM) verilerine göre Mart ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 121,4 milyona ulaştı. Bununla beraber banka kartı sayısı 192,0 milyon, ön ödemeli kart sayısı ise 93,3 milyon adet oldu.

2023 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17’lik artış yaşandığını görmekteyiz. Aynı şekilde banka kartı adedinde yüzde 10’luk, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 23’lük artış yaşandı. Buna ek olarak; toplam kart sayısının 406,7 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdiğini de eklemekte fayda var. 

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 arttı ve 1.181,4 milyar TL oldu.

Kartlı ödemelerin 991,8 milyar TL’si kredi kartları ile gerçekleştirildi. Paylaşılan bilgiler; kartlı ödemelerin 167,8 milyar TL’sinde banka kartlarının, 21,8 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartların kullanıldığını gösteriyor. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138 oldu. Ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 157 oldu. Bu noktada banka kartı ile yapılan ödemelerde söz konusu metriğin yüzde 71 olduğunu ekleyelim. 

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı ve 1,45 milyar adede ulaştı. Kartlı ödemelerin 817,7 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken, 518,2 milyon adedinde banka kartları ve 116,9 milyon adedinde ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oldu. Bu metrik, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 15 olurken, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise yüzde 59 oldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 artış gösteren internetten kartlı ödemeler, 355 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 30 olarak öne çıkmakta.

İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı ve 219,6 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 16 olarak karşımıza çıkıyor. 

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artan kartlarla yapılan temassız ödeme adedi, 916 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155 arttığını ve 327,2 milyar TL'ye ulaştığını belirtelim. Son olarak Mart ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.