Intel'in çip üretim bölümü, geçtiğimiz yıl milyarlarca dolar zarar etti

Intel'in çip üretim bölümünün 2023 yılında ettiği işletme zararı 7 milyar dolar olarak açıklandı. Intel CEO'su Pat Gelsinger, bunun beklenmedik olmadığını belirtiyor.
Intel'in çip üretim bölümü, geçtiğimiz yıl milyarlarca dolar zarar etti

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel, özellikle son dönemde yapay zeka çiplerinin odak noktası olmasıyla fazlasıyla gündemde. Ancak paylaşılan bilgilere göre şirket, geçtiğimiz sene çip üretimi bölümünde milyarlara dolar zarar etti. 

Reuters'in haberine göre, Intel'in çip üretim bölümünün 2023 yılında 7 milyar dolar işletme zararı oldu. Bu da şirketin 2022'de kaybettiği 5,2 milyar dolara kıyasla büyük bir artış ve 2023'te 18,9 milyar dolar gelir elde etmesine rağmen, bu rakam bir önceki yıl elde ettiği 27,49 milyar dolara göre yüzde 31 azaldı.

Intel CEO'su Pat Gelsinger'ın yatırımcılara yaptığı açıklamalara göre, toplam kaybın beklenmedik olmadığı belirtiliyor. Gelsinger, bu sonuçların kısmen Intel'in geçmişte yaptığı hataların bir sonucu olduğunu ve bu durumun, şu anda şirketin en büyük rakiplerinden biri olan TSMC gibi diğer üreticilere Intel'in tüm çip plakası üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu yaptırmasına yol açtığını ifade ediyor.

Ancak şu anda Intel, önceden kullanmamaya karar verdiği Hollandalı ASML firmasının makinelerine yatırım yapıyor. Gelsinger, bu makinelerin maliyet etkinliğinin Intel'in 2027'ye kadar durumu düzelteceğine inanıyor. ASML de kendi web sitesinde, teknolojisinin Intel gibi çip dökümhaneleri için bilgisayar çiplerinin seri üretimini daha ekonomik hale getirdiğini belirtiyor.

Intel toplamda dört eyalette çip üretim merkezleri kurmak ve mevcut olanları genişletmek için yaklaşık 100 milyar dolar harcamayı planlıyor. Şirketin ayrıca, yeni CHIPS Yasasının bir parçası olarak ABD hükümetinden 8,5 milyar dolara kadar fon alacağı belirtiliyor. 

Dünyada son dönemde çip üretimi konusunda ciddi bir pazar var. Daha önce detaylı olarak derlediğimiz ve bu alanda söz sahibi olan şirketlere buradan göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.