Microsoft ve OpenAI'dan 100 milyar dolarlık veri merkezi projesi yolda

Microsoft'un dünyanın en pahalı veri merkezi projesini finanse edebileceği ve bu kapsamda OpenAI ile 100 milyar doların üzerinde maliyete sahip olacak bir süper bilgisayar tesisi kurmayı planladığı belirtiliyor.
Microsoft ve OpenAI'dan 100 milyar dolarlık veri merkezi projesi yolda

Microsoft'un dünyanın en pahalı veri merkezi projesini finanse edebileceği ve bu kapsamda OpenAI ile 100 milyar doların üzerinde maliyete sahip olacak bir süper bilgisayar tesisi kurmayı planladığı belirtiliyor. Söz konusu projenin tamamlanması 6 yıl sürecek ve aynı zamanda 2028 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanan Stargate adlı gelişmiş bir yapay zeka süper bilgisayarının geliştirilmesine yol açacak.

Proje tamamlandığında, Microsoft ve OpenAI, ChatGPT'nin gelecekteki sürümleri de dahil olmak üzere dünyanın en güçlü yapay zeka modellerini eğitmek için tüm donanıma sahip olacak. Reuters'a konuşan bir Microsoft temsilcisi, "Yapay zeka kapasitesinin sınırlarını zorlamaya devam etmek için gereken yeni nesil altyapı yeniliklerini her zaman planlıyoruz" dedi. 

Microsoft halihazırda OpenAI'a milyarlarca dolar yatırım yaptı ve 2019'dan bu yana yapay zeka operasyonlarını aktif olarak destekliyor. ChatGPT'ye güç veren bilgi işlem gücü ve bulut sunucularının çoğu Microsoft'tan geliyor. Planlanan veri merkezi projesi de devam eden ortaklıklarının bir parçası diyebiliriz. Teknoloji devi şu anda ABD'de veri merkezlerini kurabilecekleri bir yer arıyor. 

Stargate veri merkezi projesinin beşinci aşamasının sonuna işaret ederken, iki şirket şu anda ChatGPT'nin performansını daha da artırmak için birden fazla süper bilgisayar inşa ettikleri üçüncü aşamada. Dördüncü aşamada Microsoft, Stargate'ten daha küçük ancak mevcut sistemlerin çoğundan daha güçlü bir süper bilgisayar geliştirmeyi ve piyasaya sürmeyi planlıyor. 

Süper bilgisayarın, OpenAI'ın ses tanıma veya metinden videoya yapay zeka araçlarını güçlendirmek için kullanılabileceği tahmin ediliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.