Bir sonraki Bitcoin yarılanmasının Nisan 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor. Yarılanma blok yüksekliğine bağlı olduğu için kesin bir tarih paylaşmak pek mümkün değil. Ancak yarılanma her 210 bin blokta bir gerçekleşiyor. Bir sonraki Bitcoin yarılanmasının ise blok yüksekliği 840 bine ulaştığında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da tahminlere göre; 16 ya da 17 Nisan 2024 tarihini karşımıza çıkarıyor.
@webrazzi Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanmasından neler bekliyoruz? #webrazzi #bitcoin #yarılanma
Bitcoin yarılanması (halving) nedir?
Bilmeyenler için Bitcoin yarılanmasının ne olduğunu paylaşmakta fayda var. Bitcoin'in coin arzı, 21 milyonluk bir sınıra sahip. Bitcoin yarılanması ise bu coin arzını kontrol etmek için Bitcoin blok zincirinin algoritmasına yazılmış bir mekanizma. Bitcoin yarılanmalarında, bitcoin madenciliği için verilen ödül yarıya indiriliyor. Bu anlamda Bitcoin madencileri işlemleri doğrulamak için yüzde 50 daha az bitcoin alıyor.
Bitcoin yarılanmalarının, maksimum bitcoin arzının tamamı serbest bırakılana kadar çıkarılan her 210 bin bloktan sonra gerçekleşmesi planlanıyor. Böylece bu eylemin yaklaşık her dört yılda bir gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bitcoin'in önceki yarılanmaları 2012'nin Kasım ayında, 2016'nın Temmuz ayında ve 2020'nin Mayıs ayında gerçekleşti.
Yarılanma ve fiyat artışı ilişkisi
Geçmişteki yarılanmalardan örnek vermemiz gerekirse, ilk olarak 2020 yılına gidelim. Bu dönemde madencilik yoluyla ağa her 10 dakikada bir 12,5 yeni Bitcoin eklenmekteydi. 2020'nin Mayıs ayında ise bu miktar yarıya indi. Böylece ağa her 10 dakikada bir 6,25 yeni Bitcoin eklendi.
Geçmiş verilere baktığımızda Bitcoin BTCUSD'nin yarılanmalardan sonraki aylarda fiyat artışı gösterme eğiliminde olduğunu görmekteyiz. Sadece 21 milyon Bitcoin olduğu düşünürsek, yarılanmanın Bitcoin sayısını azalttığı için Bitcoin'i giderek daha nadir konuma getirdiğini söyleyebiliriz. Bu nadirlik durumu, talep artışıyla birleştiğinde ise piyasada yukarı yönlü hareketin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Önceki yarılanmalarla ilgili fiyat hareketleri de bunu destekler nitelikte. Coinbase'in paylaştığı rapora göre; Bitcoin önceki yarılanmalardan önceki altı ayda ortalama yüzde 61 değer kazandı ve yarılanmadan sonraki altı ayda ortalama yüzde 348 yükseldi. Ancak, raporda bu rakamları daha derinlemesine incelediğinde tüm yarılanmaların eşit dinamikler ortaya koymadığı belirtiliyor.
Bitcoin'in son dönemde de ciddi fiyat artışlarıyla gündeme gelmesi, Coinbase'in verilerini adeta destekliyor. 2024'ün Şubat ayında Bitcoin, 3 yılın ardından yeniden 60 bin dolara ulaştı ve kısa bir süre içinde tüm zamanların en yüksek seviyesini (ATH) aşmayı başardı.
Önceki yarılanmalarda fiyat artışları ne seviyedeydi?
İlk yarılanmadan önceki altı ay içinde yüzde 139 artışla işlem gören Bitcoin, yarılanmadan sonraki altı ay içinde yüzde 923 yükseldi. Öte yandan Bitcoin'in bu yarılanmadan altı ay önce 5 doların biraz üzerinde işlem gördüğünü belirtmek mühim. O dönemde henüz erken aşamalarında olan Bitcoin, sonraki yarılanmalarda buna benzer güçlü bir performans göstermedi.
Bunun için ikinci yarılanmaya bakmak yeterli. İkinci yarılanmada performansın biraz azaldığını söyleyebiliriz. Bitcoin yarılanmaya kadar geçen altı ayda yüzde 46, yarılanmayı takip eden altı ayda ise yüzde 37 artış gösterdi.
Üçüncü Bitcoin yarılanması ise diğerlerine kıyasla daha mütevazı metriklerle karşımız çıktı. Yarılanmadan önceki altı ayda yüzde 2 düşüş gösteren Bitcoin sonraki altı ayda yüzde 82 değer kazandı.
Coinbase raporunda zincir üzerindeki ölçümlere de yer veriliyor. Bitcoin'in 2009 yılında ortaya çıkışından bu yana dört piyasa döngüsünü tamamladığına dikkat çeken rapor, mevcut döngünün en çok 2018-2022 yılları arasındaki döneme benzediğini belirtiyor. Bu dönemde Bitcoin'in döngünün en düşük seviyesinden yüzde 500 değer kazandığını belirtmekte fayda var.
Şimdiye kadar yaklaşık 19 milyondan biraz daha fazla Bitcoin, madencilik yoluyla ağa eklendi. Böylece geriye yaklaşık 2 milyondan az Bitcoin kaldı. Son yarılanmanın 2140 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. Önümüzdeki ay gerçekleşecek yarılanmanın ise piyasada nasıl bir etki yaratacağını hep birlikte izleyip göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap