ChatGPT'nin artık hafızası var: İstenileni hatırlayacak, unutması gerekenleri unutacak

ChatGPT, bundan böyle kullanıcının istediklerini hatırlayacak.
ChatGPT'nin artık hafızası var: İstenileni hatırlayacak, unutması gerekenleri unutacak

Şu sıralar gün içinde kaç kere "yapay zeka" dendiğini duyuyorsunuz veya yapay zekanın insan hayatına etkisine dair hemen hemen her gün yeni bir içerikle karşılaşıyor musunuz? Bu teknoloji öyle bir seviyeye ulaştı ki artık hepimizin hayatında yapay zeka ile ilgili bir şeyler mutlaka var. Sanıyorum bu kapsamda birçoğumuzun ortak noktalarından biri de ChatGPT.

Kimimiz bu uygulamayı yeni yeni kullanmaya başladık, kimimiz de sürekli ChatGPT'ye danışır olduk ve ChatGPT adeta gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. Durum böyle olunca da uygulama özelinde her geçen gün bir yenilikle karşılaşmamak mümkün değil. Bu kapsamda OpenAI, ChatGPT'ye bir hafıza eklendiği duyurdu. Peki, bu ne demek? ChatGPT'nin bundan böyle kullanıcının istediklerini hatırlaması, unutması gerekenleri ise unutması demek.

Yani ChatGPT özünde -sanki bir canlıymışcasına- kullanıcıyı hatırlayacak. Yapay zeka sohbet robotunun hafızaya sahip olması, balıkların bile her şeyi kısa sürede unuttuğu dünyada, basit görünse de aslında oldukça kayda değer bir gelişme.

ChatGPT'nin hafızası iki şekilde çalışıyor

Paylaşılanlara göre ChatGPT'nin hafızası iki şekilde çalışıyor. ChatGPT'ye sizinle ilgili belirli bir şeyi hatırlamasını söyleyebiliyorsunuz veya ChatGPT, siz soru sorup yanıt aldıkça hakkınızdaki bilgileri depolayarak zaman içinde bu ayrıntıları toplamaya çalışabiliyor. Her iki durumda da ChatGPT'nin her seferinde hatırlatılmasına gerek kalmadan biraz daha kişisel hissettirilmesi amaçlanıyor.

Bu arada kullanılan her özel GPT'nin de kendi belleği olacağını belirtelim. Örneğin; bir kitap GPT'sinde hafıza açıkken, hangi kitapları daha önce okuduğunuz ve en çok hangi türleri sevdiğiniz otomatik olarak hatırlanacak. Kişiye de buna göre öneri yapılabilecek veya sohbetler buna göre şekillenecek. 

Birçok kullanıcı, sorularının ve mesajlarının OpenAI tarafından toplanması ve botun daha da kişiselleştirilmesine yardımcı olmak için eğitim verisi olarak kullanılması konusunda sıkıntı yaşıyor, bu nedenle muhtemelen ChatGPT'nin hafızasından rahatsız olunacak bir noktaya da gelinecektir. Ancak OpenAI, ChatGPT'nin hafızasını kullanıcıların kontrolünde tuttuğunu ve sistemi sağlığınızla ilgili bilgiler gibi hassas şeyleri hatırlamayacak şekilde eğittiğini söylüyor. 

ChatGPT'ye her zaman hakkınızda ne bildiğini sorabilecek ve ayarlardaki "Manage Memory" bölümünde bota bir şeyi unutmasını ya da kaldırmasını söyleyebileceksiniz. OpenAI ayrıca "Temporary Chat"i bir tür gizli mod olarak sunuyor. Bu da karşımıza ChatGPT'nin sizinle ilgili anılarını etkilemeden hızlı bir konuşma yapmanın bir yolu olarak çıkıyor. 

ChatGPT'nin hafızası varsayılan olarak açık olacak ve OpenAI, hafızaların ileride modellerini eğitmek için kullanılacağını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.