Deepfake teknolojisinden yararlanılarak oluşturulan sahte içerikler, insanların yüz ifadelerini ve ses tonlarını gerçekçi bir şekilde taklit edebildiği için kötü niyetli kişiler tarafından kullanılma potansiyeline sahip. Bu durum, potansiyel mağdurların yanıltılmasına ve maddi kayıplara neden oluyor.
Hong Kong polisinin yaptığı açıklamaya göre bir finans çalışanı, bu tür bir dolandırıcılık olayında 25 milyon dolar kaybetti. Dolandırıcıların, deepfake teknolojisi kullanarak şirketin CFO'sunu taklit ettiği ortaya çıktı.
Olay, çalışanın şirketin Birleşik Krallık'ta çalışan CFO'dan geldiği iddia edilen bir mesaj almasıyla başladı. Söz konusu mesaj, gizli bir işlem gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyordu. İlk etapta çalışan, bunun bir dolandırıcılık girişimi olduğunu düşündü. Ancak yapılan video konferansta CFO'nun sesine ve görüntüsüne çok benzeyen biri bulunuyordu.
Hatırlatmak gerekirse deepfake, genellikle yapay zeka veya makine öğrenmesi tekniklerini kullanarak oluşturulan sahte veya manipüle edilmiş bir video veya ses kaydı olarak tanımlanıyor.
Hong Kong polisi, bu karmaşık dolandırıcılık olayının ardında deepfake teknolojisinin kullanıldığı bir dizi suçun olduğunu belirtti. Geçen cuma günü düzenlenen basın toplantısında, polis altı kişinin tutuklandığını açıkladı. Bu dolandırıcılık şemasının, geçen yıl temmuz ve eylül ayları arasında, kayıp olarak bildirilen 8 Hong Kong kimlik kartıyla 90 kredi başvurusu ve 54 banka hesabı açılmasını içerdiğini belirtti.
Şüphelilerin, kimlik kartlarındaki kişileri taklit etmek için deepfake teknolojisini kullanarak yüz tanıma sistemlerini kandırdığı belirtildi. Dolandırıcılık olayı, çalışanın şirket merkeziyle iletişime geçerek ortaya çıktı. Bu olay, finans sektöründe deepfake teknolojisinin giderek artan bir tehdit olarak görüldüğünü ve yetkililerin bu tür suçları önlemek için çaba sarf ettiğini gösteriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap