Meta genç kullanıcıları koruma altına alıyor: Yeni DM kısıtlamaları neler?

Yeni kısıtlamalar, herhangi birinin hem Facebook hem de Instagram'da gençlere mesaj atmasını engelliyor. 
Meta genç kullanıcıları koruma altına alıyor: Yeni DM kısıtlamaları neler?

Meta bugün gençlere yönelik yeni direkt mesaj (DM) kısıtlamalarını kullanıma sunduğunu duyurdu. Bu yeni kısıtlamalar, herhangi birinin hem Facebook hem de Instagram'da gençlere mesaj atmasını engelliyor

Instagram, şu ana kadar 18 yaşın üzerindeki yetişkinlerin kendilerini takip etmeyen gençlerle mesajlaşmasını kısıtlamaktaydı.Yayına alınan yeni kısıtlamalar, 16 yaşın altındaki tüm kullanıcılara varsayılan ayar olarak atanmakta. Bazı bölgelerde ise bu kısıtlamalar 18 yaşın altındaki kullanıcılara uygulanıyor. Meta, paylaştığı açıklamada mevcut kullanıcıları bir bildirim aracılığıyla konu hakkında bilgilendireceğini belirtti. 

Bu yeni kısıtlamalar kapsamında kullanıcılar, Messenger'da yalnızca Facebook arkadaşlarından ya da rehberlerinde bulunan kişilerden mesaj alabilecek. 

Ebeveynler gençlerin ayarlarındaki değişikliklere müdahale edebiliyor

Buna ek olarak Meta, gençler tarafından yapılan varsayılan gizlilik ayarlarındaki değişikliklere ebeveynlerin müdahale etmesini sağlıyor. Gençler, bu varsayılan mesaj kısıtlaması ayarını değiştirmek istediğinde ebeveynler, söz konusu değişikliklere izin verebiliyor ya da bu değişiklikleri reddedebiliyor.

Bu anlamda Meta'nın ebeveynlere daha fazla kontrol gücü kazandırdığını söylemek mümkün. Zira bundan önce, gençler bu ayarları değiştirdiğinde ebeveynler bildirim alsa da, herhangi bir işlem yapamıyordu. 

Meta'nın aktardıklarına göre, genç bir kullanıcı hesabını özelden herkese açık hale getirmeye çalışırsa ebeveynler onları engelleyebiliyor. Aynı şekilde Hassas İçerik Kontrolünü "Az "dan "Standart "a değiştirirse ya da kimlerin DM gönderebileceğine ilişkin kontrolleri değiştirmeye çalışırsa ebeveynler bu süreçlere de müdahale edebiliyor. 

Buna olarak Meta, gençlerin bağlantıları tarafından kendilerine gönderilen DM'lerinde istenmeyen ve uygunsuz görüntüleri görmelerini engelleyecek bir özellik yayına almayı planlıyor. Bu özelliğin uçtan uca şifrelenmiş sohbetlerde de çalışması planlanan bu özelliğin gençleri bu tür görüntüleri göndermekten caydırması bekleniyor. 

Meta'nın gençlere yönelik yayına aldığı özellikler gittikçe artıyor. Bu ayın ilk haftalarında Facebook ve Instagram'da kendine zarar verme veya yeme bozukluklarına bakmalarını kısıtlamak için yeni araçları kullanıma sundu.

Geçtiğimiz haftalarda Meta, bu sorunu çözmek için kendine zarar verme eylemi barındıran içerikleri ve yaşa uygun olmayan diğer materyalleri gençlerin Instagram ve Facebook'taki deneyimlerinden kaldırmaya başlayacağını açıklamıştı. Şirket, bu tür içeriklerin takip ettikleri biri tarafından paylaşılsa bile artık Akış ve Hikayeler'de görünmemesini hedefliyor. 

Meta'nın bu güncellemeleri yayına almasında yasa koyucuların da rolü büyük. Çocuk cinsel istismarı materyalleri konusunda AB düzenleyicilerinden resmi bir bilgi talebi alan Meta, cinsel içeriği teşvik ettiği iddiasıyla ABD'de New Mexico eyalet mahkemesinde bir dava ile karşı karşıya. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.