Meta CEO'su Mark Zuckerberg dün paylaştığı Instagram Reels içeriğinde, Meta'nın açık kaynaklı yapay genel zeka (AGI) geliştirdiğini söyledi. Şirket FAIR ve GenAI olmak üzere yapay zeka araştırma ekiplerinden ikisini tam genel zeka (full general intelligence) oluşturmak ve bu genel zekayı mümkün olduğunca açık kaynaklı hale getirmek amacıyla bir araya getiriyor.
Zuckerberg bir paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Uzun vadeli vizyonumuz genel zekayı inşa etmek, sorumlu bir şekilde açık kaynak haline getirmek ve herkesin yararlanabilmesi için yaygın olarak kullanılabilir hale getirmektir.
Yeni nesil hizmetler için tam genel zeka inşa etmenin, muhakemeden planlamaya, kodlamadan hafızaya ve diğer bilişsel yeteneklere kadar yapay zekanın her alanında ilerlemeye ihtiyaç duyan en iyi yapay zeka asistanlarını, içerik üreticiler için yapay zekaları, işletmeler için yapay zekaları inşa etmek için gerekli olduğu açıkça ortaya çıktı."
Llama 3, bilgi işlem altyapısı, yapay zeka ve metaverse
Zuckerberg paylaşımında şirketin şu anda Llama 3'ü eğittiğini aktardı. Buna ek olarak Zuckerberg, 350 bin Nvidia H100 de dahil olmak üzere bu yılın sonuna kadar hayata geçireceği devasa bilgi işlem altyapısından da bahsetti. Buna ek olarak metaverse kavramına ve Meta'nın Ray-Ban akıllı gözlüklerine de değinmeyi ihmal etmedi.
"İnsanlar yapay zeka için yeni cihazlara ihtiyaç duyacaklar ve bu da zaman içinde yapay zeka ve Metaverse'ü bir araya getiriyor. Bence birçoğumuz gün boyunca yapay zeka ile sık sık konuşacağız. Ve bence çoğumuz bunu gözlük kullanarak yapacağız. Bu gözlükler, bir yapay zekanın sizin gördüklerinizi görmesini ve duyduklarınızı duymasını sağlamak için ideal bir form faktörüdür. Böylece yapay zeka size destek olmak için her daim hazır olacak."
Mark Zuckerberg'in geçtiğimiz senelerde şirketin isminin değişmesiyle sonuçlanan Metaverse açıklamaları yerini "Yapay Genel Zeka" olarak tercüme edebileceğimiz Artifficial General Intelligence'a (AGI) bırakmış durumda.
Ancak Zuckerberg verdiği röportajlarda bu durumu bir pivot olarak değerlendirmiyor. Zuckerberg'in vizyonu sanal dünyaların yapay zeka tarafından oluşturulduğu ve gerçek insanlara eşlik eden yapay zeka karakterleriyle dolu bir gelecek.
Zuckerberg'in aktardıklarına göre; bu yıl herkesin kendi yapay zeka karakterlerini yaratmasına ve bunları Meta'nın sosyal uygulamalarına dağıtmasına olanak tanıyacak yeni bir platform yayına alınacak. Zuckerberg, bu yapay zekaların kendi içeriklerini Facebook, Instagram ve Threads'in akışlarına gönderebilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu öne sürüyor.
Kısacası metaverse şirketi ve sosyal medya devi olan Meta şimdi de AGI geliştirmeye çalışıyor. Zuckerberg tüm bunları "bağlantının geleceğini inşa etmek" olarak tanımlıyor.
Açık kaynak modeller ve yapay genel zeka gündemi
AGI yalnızca Meta'nın gündeminde değil. Hatırlarsanız OpenAI CEO'su Sam Altman, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda AGI hakkında yaptığı açıklamalarla gündeme gelmişti. 2023'ün Kasım ayında kovulmasını takiben iki ay sonra görevine geri dönen Altman, AGI'nin varoluşsal riskleri hakkında yaptığı açıklamalarda tonunu yumuşattı.
OpenAI'ın başarısının temel taşı Ilya Sutskever de yapay genel zeka (AGI) kavramını sıkça dile getirdi. Ancak son zamanlarda Sutskever'in odak noktası yapay zekanın potansiyel tehlikeleri oldu. Sutskever, özellikle 10 yıl içinde insanlardan daha üstün bir yapay zeka ortaya çıkacağına inanıyor. Bu kavramı, yalnızca insanlarla eşleşebilen yapay genel zeka kavramından ayırıyor.
Ayrıca Meta'nın baş bilim insanı Yann LeCun ise AGI'nin yakın zamanda, özellikle de önümüzdeki beş yıl içinde ortaya çıkacağına dair şüphelerini sık sık dile getirmekte. Açık kaynaklı yapay zeka modelleri yayınlayarak OpenAI ve Anthropic ile rekabetini güçlendirmeye gayret eden Meta, görünen o ki önümüzdeki yıllarda da bu yoldan şaşmayacak.
Açık kaynak yapay zeka geliştirme konusunda ise tartışmalar sürüyor. Anthropic yayınladığı bir makale ile açık kaynak modellerin özünde yıkıcı uyuyan ajanlar olabileceğini ifade etti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap