Yapay zeka, parmak izlerinin benzersiz olmayabileceğini iddia ediyor

Geliştirilen yapay zeka ile birlikte parmak izlerinin yüzde 75 - 90 doğruluk oranı ile hangi kişiye ait olduğunu tespit edebiliyor.
Yapay zeka, parmak izlerinin benzersiz olmayabileceğini iddia ediyor

Columbia Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, parmak izlerinin benzersizliği konusundaki genel inancı sorguluyor. Araştırmacılar, 60 bin parmak izini inceleyen bir yapay zeka aracını kullanarak farklı parmaklardan gelen izleri aynı kişiye ait olup olmadığını test etti.

Söz konusu yapay zeka, parmak izlerinin yüzde 75 - 90 doğruluk oranı ile hangi kişiye ait olduğunu tespit edebiliyor. Bu araştırma, parmak izlerinin tamamen benzersiz olduğuna dair yaygın inancı sarsıyor. Yapay zeka aracının farklı parmaklardan gelen izleri oldukça yüksek bir doğruluk oranıyla eşleştirebildiğini gösteriyor.

Ancak araştırmacılar, duruma yine de şüpheci yaklaşıyor. Çünkü yapay zeka aracının parmak izlerini geleneksel yöntemlerden farklı bir şekilde analiz ettiğine inanıyorlar. Özellikle parmağın ortasındaki kıvrımların yönelimine odaklanarak, minutiae olarak adlandırılan bireysel kıvrımların sonlanma ve çatallanma şekliyle ilgili geleneksel yöntemlerden ayrı bir yaklaşım benimsediği düşünülüyor.

Araştırma; biyometri ve adli bilimler üzerinde potansiyel etkilere sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Örneğin, suç mahali A'da belirlenemeyen bir başparmak izi ile suç mahali B'de belirlenemeyen bir işaret parmağı izi şu anda adli olarak aynı kişiyle bağlantılı olamaz, ancak yapay zeka aracı bu bağlantıyı kurabilir.

Yapay zeka araçlarının genellikle büyük miktarda veri üzerinde eğitildiği ve bu teknolojiyi geliştirmek için daha fazla parmak izine ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Ayrıca modeli geliştirmek için kullanılan tüm parmak izlerinin tam ve kaliteli olduğuna dikkat çekilirken, gerçek dünyada sıkça eksik veya kötü kalitede izlere rastlanabileceği vurgulanıyor.

İngiltere'de yaşayan bir kadın ise torunlarının ilginç bir yeteneğe sahip olduğunu iddia ediyor. İddiaya göre, doğduklarında birbirlerine benzeyen ikiz torunlar, zaman içinde farklılaşmış. Ancak şaşırtıcı olan, torunların sadece parmak izleriyle değil, aynı zamanda telefonların yüz tanıma özelliğini de aşabilme yetenekleri. Yani, torunlar hem parmak izleriyle hem de yüz tanıma teknolojisiyle güvenlik önlemlerini geçebiliyorlar. Bu durum, parmak izlerinin benzersiz olmayabileceği konusundaki iddiaları güçlendiriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.