Google bugün paylaştığı bir blog gönderisi ile veri aktarım ücretlerini kaldıracağını açıkladı. Böylece Google, verilerini başka bir bulut sağlayıcısına veya şirket içi veri merkezine taşımak isteyen Google Cloud müşterilerinden ücret talep etmeyi durduracak.
Gönderide Google bulut başkan yardımcısı Amit Zavery şu ifadeleri kullandı:
"Bugünden itibaren, Google Cloud'u kullanmayı bırakıp verilerini başka bir bulut sağlayıcısına ve/veya şirket içine taşımak isteyen Google Cloud müşterileri, verilerini Google Cloud'dan taşımak için ücretsiz ağ veri aktarımından yararlanabilirler. Bu, dünya genelindeki tüm müşteriler için geçerlidir."
Şirketin paylaştığı bilgilere göre; BigQuery, Cloud Bigtable, Cloud SQL, Cloud Storage, Datastore, Filestore, Spanner ve Persistent Disk gibi Google Cloud servislerini kullanan müşteriler, ücretsiz transfer özelliğinden faydalanabilecek. Ancak bunun için kullanıcıların, bir form aracılığıyla onay sürecinden geçmesi gerekiyor. Onay süreci tamamlandığında kullanıcılar, 60 gün içinde verileri aktarabilecek. Eğer bu süreçte veri aktarımı tamamlanmazsa, ikinci bir onay başvurusunda bulunulması gerekmekte.
Veriler, Google Cloud dışına aktarıldıktan ve yazılı bulut sözleşmesi feshedildikten sonra veri aktarım ücretinden feragat edilmesi söz konusu olacak. Bu noktada fatura kredisi yoluyla veri aktarım ücretinden feragat edileceğini belirtelim.
Buna ek olarak şirket bir destek makalesinde Google Cloud'dan veri aktarımını program hüküm ve koşullarına uygunluk açısından denetleme hakkını saklı tuttuğunu dile getiriyor.
Bandwidth Alliance
Bir platformdan tamamen çıkmanın maliyeti, kişi ve kurumların hedefi, veri kaynağı ve veri hacmi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiyor. Bu bağlamda 2018 yılında Cloudflare'in Bandwidth Alliance'ı kurduğunu hatırlatmakta fayda var.
Bandwidth Alliance topluluğu, veri çıkış ücretlerini azaltmayı ya da ortadan kaldırmayı taahhüt eden şirketlerden oluşuyor. Bandwidth Alliance'ın üyeleri arasında Google'ın yanı sıra Alibaba, Microsoft ve Oracle yer alsa da; Amazon bulunmuyor.
Avrupalı regülatörlerin yaklaşımı
Avrupa'daki yasa koyucular da bulut hizmetlerinden çıkış ücretini mercek altına almış durumda. 2023'ün Ekim ayında Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), AWS ve Azure gibi genel bulut sağlayıcıları tarafından alınan çıkış ücretlerine dair soruşturma başlatacağını açıkladı. Soruşturma kapsamında sağlayıcıların bulutun müşterek çalışabilirliğini engelleme durumu ya da kısıtlayıcı yazılım lisansı dayatma yolları da incelenecek.
Soruşturmaya cevaben AWS ise diğer bulut sağlayıcılarına veri geçişi için ayrı ücret talep etmediğini öne sürdü. Şirketin o dönemde yaptığı açıklamaya göre; AWS müşterilerinin yüzde 90'ı veri transferleri için hiçbir ücret ödemedi.
Bu gelişmenin yanı sıra Avrupa'da faaliyet gösteren tüm genel bulut hizmeti sağlayıcıları, Veri Yasası nedeniyle çıkış için ücret talep etmeyi bırakmak zorunda kalabilir. Avrupa Birliği'nde kısa süre önce yürürlüğe giren Veri Yasası, önümüzdeki üç yıl içinde veri çıkış ücretleri de dahil olmak üzere geçiş ücretlerinin kademeli olarak azaltılmasını gerektiriyor. Yasa, çoklu bulut anlaşmaları için istisnaları kabul ediyor.
Son olarak ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun 2023 yazında, yerel bulut pazarının durumuna ilişkin bir soruşturma başlattığını belirtelim. Soruşturma kapsamında bulut veri çıkış ücret yapılarının yanı sıra diğer politikalar ve fiyatlandırma da incelenmeye başlandı.
Google'ın bu yeni kararı yeni yasalar kapsamında bir hazırlık niteliği taşırken, şirketin rekabet etme gücünü de artırabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap