100. Yıl Girişim Sermayesi ve Yapay Zekâ Fabrikası'nın 2023 yılında öne çıkan verileri

Kısa süre içinde pek çok yatırım ile karşımıza çıkan 100. Yıl Girişim Sermayesi ve Yapay Zekâ Fabrikası, 2023 yılına dair güncel verilerini paylaştı.
100. Yıl Girişim Sermayesi ve Yapay Zekâ Fabrikası'nın 2023 yılında öne çıkan verileri

Türkiye İş Bankası tarafından hayata geçirilen 100. Yıl Girişim Sermayesi'ni ilk olarak geçtiğimiz Eylül ayında sizlere aktarmıştık. Kısa süre içinde pek çok yatırım ile karşımıza çıkan 100. Yıl Girişim Sermayesi ve Yapay Zekâ Fabrikası, 2023 yılına dair güncel verilerini paylaştı.

İş Bankası Grubu tarafından paylaşılan bilgilere göre grup tarafından hayata geçirilen 100. Yıl Girişim Sermayesi, yine Banka bünyesinde faaliyet gösteren Yapay Zekâ Fabrikası Programı kapsamında 2023 yılında 23 girişime yönelik yatırım kararı aldı.

Yapay Zekâ Fabrikası’na kabul alan girişimler, kohort olarak adlandırılan jüri değerlendirmelerinde yaptıkları sunumlar ve seçim komitesi değerlendirmesi doğrultusunda seçildi ve 100. Yıl Girişim Sermayesi vasıtasıyla 100 bin dolar yatırım almaya hak kazandı.

Türkiye İş Bankası bünyesindeki Yeni Nesil Girişimcilik altında faaliyet gösteren 100. Yıl Girişim Sermayesi'nin 2023 yılında Yapay Zeka Fabrikası girişimlerinin dışında 7 girişime toplam 5 milyon dolar yatırım yaptığını da ayrıca ekleyelim. Türkiye İş Bankası bünyesindeki üst düzey yöneticilerden oluşan yatırım komitesinin onayıyla yatırım almaya hak kazanan girişimlere, olgunluk aşamalarına göre değişmekle birlikte ortalama 500 bin dolar yatırım yapılıyor.

Yapay Zekâ Fabrikası ise 2023 yılında düzenlenen dört kohort kapsamında 146 girişimle birebir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından 33 girişim belirleyen Yapay Zekâ Fabrikası, 33 girişimin 21 tanesini ise programına kabul etti. 2 yapay zekâ girişimi ise İş Bankası'nın diğer fonlarından yatırım alıp doğrudan Yapay Zekâ Fabrikası Programına dahil olma hakkını elde etti. Böylece 2023 yılında toplam 23 girişime yatırım odaklı destek sağlandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İş Bankası Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı Barış Karakullukçu, Yapay Zekâ Fabrikası Programı’nda yapay zekâyı etkin olarak kullanan, seçtikleri alanda kendi teknolojilerini geliştiren ve en önemlisi de bu teknolojilerle var olan önemli bir probleme çözüm bulan girişimleri desteklediklerini belirtti.

Yenilikçilik, sürdürülebilirlik, etik ve sorumlu bankacılık değerleriyle uyumlu şekilde, yapay zekâ alanındaki geliştirme projeleri ve yatırımları aracılığıyla inovasyonun lideri olmayı hedeflediklerini belirten Karakullukçu, bu süreçte topluma ve çevreye duyarlı bir yaklaşım benimseyerek katma değer yaratmayı amaçladıklarını da ifade etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.