Qualcomm'dan artırılmış ve sanal gerçeklik odaklı yeni işlemci: Snapdragon XR2+ Gen 2

4,3K'ya kadar çözünürlük sunan XR2+ Gen 2, GPU frekansında yüzde 15'lik ve CPU frekansında yüzde 20'lik bir artış gösteriyor.
Qualcomm'dan artırılmış ve sanal gerçeklik odaklı yeni işlemci: Snapdragon XR2+ Gen 2

Qualcomm, yeni XR2+ Gen 2'yi tanıttı. Snapdragon XR platformuna yeni bir soluk getiren XR2+ Gen 2, daha gerçekçi ve ayrıntılı deneyimler sunuyor. 2023'ün Eylül ayında tanıtılan XR2 Gen 2'ye kıyasla büyük bir yükseltmeden söz etmek mümkün. 

XR2+ Gen 2, saniyede 90 kare hızında göz başına 4,3K'ya kadar çözünürlük desteğine sahip. Qualcomm'un belirttiğine göre bu yükseltme sayesinde, kullanıcılar oda ölçeğindeki ekranlar ve sanal masaüstlerinde olağanüstü net görsellere kavuşuyor. 

Ayrıca GPU frekansında yüzde 15'lik ve CPU frekansında ise yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Böylece XR2+ Gen 2, 2,5 kat GPU performans artışı ve 8 kat daha iyi yapay zeka performansı gösteriyor. Bunun yanı sıra el ve vücut takibini güçlendirmek için "12+" eşzamanlı kamera desteği de mevcut.

XR2 Gen 2'de de bulunan 12ms tam renkli video şeffaflığı ve Wi-Fi 7 desteği gibi özellikler, XR2+ Gen 2'de de varlığını sürdürüyor. Bu noktada XR2 Gen 2'nin günümüzde 2.064 x 2.208 ekrana sahip Meta Quest 3 cihazında da yer aldığını hatırlatalım.

Bu anlamda Qualcomm'un Snapdragon AR ve XR serisi ile şimdiye kadar karma gerçeklik, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğe de odaklandığını da hatırlatmakta fayda var. Snapdragon serisinde yer alan çipler arasında ekranı olmayan akıllı gözlükler için AR1 Gen 1, Artırılmış gerçeklik destekli akıllı gözlükler için AR2 Gen 1 çiplerinin yanında XR1 ve XR2 çipleri de yer alıyor. XR2+ Gen 2 ise serinin yeni amiral gemisi olarak konumlanıyor. 

Qualcomm, Samsung ve Google iş birliği 

XR2+ Gen 2'nin duyurusuyla birlikte Qualcomm, Samsung ve Google ile yeni ortaklığına dair açıklamalar da paylaştı. Bu iş birliği ilk olarak 2023'ün Şubat ayında gündeme gelmişti. Üç teknoloji devi, yaptığı açıklamalar ile tüketicilerin ilgisini geliştirecekleri yeni teknolojilere çekiyor. 

Samsung Electronics Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Strateji Ekibi Başkanı Inkang Song, Qualcomm ve Google ile iş birliği yapmaktan heyecan duyduklarını vurgularken, Samsung'un mobil uzmanlığının dahil olacağı ortaklık sayesinde Galaxy kullanıcıları için sınıfının en iyisi XR deneyimini yaratmayı hedeflediklerini açıkladı. 

Google AR Başkan Yardımcısı Shahram Izadi, Qualcomm ve Samsung ile sürükleyici ve uzamsal XR'ın geleceği konusundaki iş birliğini sürdürmeye hevesli olduklarını ifade ederken, Android ekosisteminin Snapdragon XR2+ Gen 2'nin yeteneklerinden faydalanması ve yeni deneyimler sunması için heyecanlı olduklarını açıkladı. 

Qualcomm'un açıklamasına göre 5'den fazla OEM, Snapdragon XR2+ Gen 2 tarafından desteklenen cihazlar üzerinde çalışıyor. Bu cihazlar arasında Samsung ve Google başlığının yanı sıra HTC Vive, Immersed ve Play for Dream yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.