Facebook yeni bağlantı geçmişi özelliği ile kullanıcılara bağlantı geçmişlerini gözden geçirme ve kontrol etme imkanı tanıyor. Özellik, varsayılan ayarlar kapsamında kullanıcılara sunuluyor. Kullanıcılar, geçmişte tıklanan bağlantı ve ziyaret edilen siteleri kontrol edebilirken, Facebook da bu bağlantıları takip edebiliyor. Böylece toplanan veriler, reklam hedeflemeleri için kullanılabiliyor.
Facebook'un yardım merkezinde yazan bilgilere göre; bağlantı geçmişi açık olduğunda Facebook'tayken dokunduğunuz ve Facebook Mobil Tarayıcı'da incelediğiniz tüm bağlantılar 30 gün boyunca buraya kaydedilir. Facebook uygulamasının iOS ve Android sürümlerinde aktif olan özellik, bir takım bağlantıların geçmişten kaldırılmasını ya da tüm tarama geçmişinin silinmesini de mümkün kılıyor.
Her ne kadar bazı kullanıcılar, çevrimiçi aktivitelerini Facebook aracılığıyla takip etmeyi tercih etse de; kullanıcılardan bazıları da bağlantı geçmişlerinin Facebook tarafından gözetlenmesinden rahatsız oluyor. Bu anlamda Facebook'un özelliği devre dışı bırakma seçeneği sunduğunu belirtmekte fayda var. Bağlantı geçmişinin kapatılması ile tarama verileri siliniyor. Meta'nın silme işlemini tamamlaması 90 güne kadar sürebiliyor. Aynı şekilde özelliğin devre dışı bırakılmasıyla, Meta uygulama ailesi, reklam kişiselleştirme için bağlantı geçmişinin toplanmasını veya kullanılmasını durduruyor.
Aslına bakarsanız sosyal medya devi uzun zamandır video odağında izleme geçmişini görüntüleme ve yönetme özellikleri sunuyor. Böylece kullanıcılar, izledikleri ve aradıkları videoların geçmişlerini yönetebiliyor. Söz konusu özellik, hem masaüstü hem de mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Üstelik özelliğin masaüstü versiyonu, mobil uygulamadan farklı olarak kullanıcıların videolara kaldıkları yerden devam etmelerini sağlıyor.
Gizlilik odaklı özellikleriyle Facebook'un geçtiğimiz yıllarda sarsılan imajını korumaya çalıştığını söyleyebiliriz. Ya da şirket, gizlilik odaklı özellikler kisvesi altında sürdürdüğü bağlantı takibi sürecini açıkça hayata geçiriyor. Zira Meta Pixel'in Facebook ya da Instagram kullanılmadığında bile kullanıcı aktiviteleri hakkında detaylar gönderdiğini düşünürsek, bazı kullanıcıların bu yeni özelliğe neden şüphe ile yaklaştığını anlamak mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap