Google, 2020'de 5 milyar dolarlık bir gizlilik davası ile karşı karşıya kalmıştı. Davacılar, Chrome'u gizli modda kullansalar bile Google'ın kendilerini takip ettiğini söylemiş ve şirketi gizlilik ihlali ile suçlamıştı. Şimdi ise teknoloji devinin bu davayı çözüme kavuşturmayı kabul ettiği belirtiliyor.
Reuters'ın haberine göre, avukatların perşembe günü bir ön anlaşmaya vardıklarını duyurmalarının ardından, ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers Kaliforniya'daki dava için planlanan duruşmayı beklemeye aldı. Gizlilik odaklı dava, Alphabet'in sahibi olduğu Google'ı, kullanılan cihazdan etkinlik verilerini kaldıran ancak ziyaret edilen web sitelerinin kullanımı izlemesine izin veren bir gizlilik ayarı olan "gizli moda" ayarlandığında bile kullanıcıların Chrome'daki tarama etkinliklerini izlemekle suçluyordu.
Bu durumun, Google'ın sosyal çevreler ve alışveriş alışkanlıkları gibi kişisel verilerin yanı sıra potansiyel olarak utanç verici şeyler toplamasına izin vererek hesaplanamaz bir bilgi hazinesi haline gelmesini sağladığını iddia edildi.
BBC'nin haberine göre ise Google savunmasında, gizli modda veri toplama konusunda şeffaf olduğunu ve bunun web sitesi operatörlerinin içeriklerinin, ürünlerinin, pazarlamalarının ve daha fazlasının performansını daha iyi değerlendirmelerine olanak sağladığını söyledi.
Yaz aylarında yargıç, Google'ın davayı iptal etme teklifini reddetti ve şirketin kullanıcıları gizlilik modunda veri toplamaya devam ettiği konusunda ne ölçüde uyardığının net olmadığını öne sürdü. Anlaşmaya varılması Google'ın zor ve açıklayıcı olabilecek bir duruşmadan kaçınmasını sağlasa da bu olay bir kez daha büyük teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini nasıl işlediğini açıkça kanıtlıyor.
Bu konuda neler yaşanacağını ise hep birlikte göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap