Nergis Nurcan Karababa: "2030 yılına kadar 4 ila 5 trilyon dolarlık tokenize dijital menkul kıymet ihracı olacak"

Kurumsal yatırımcıların yüzde 57'si tokenize varlıklara yatırım yapmakla ilgilenirken, yüzde 40'ı bu yıl veya önümüzdeki yıl başlamayı düşünüyor.
Nergis Nurcan Karababa:

Türkiye'nin lider Fintech konferansı Webrazzi Fintech 2023, 13 Aralık 2023'te yani bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşiyor. Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa Tokenizasyon ile Geleceği Yeniden Düşünmek başlıklı oturumuyla Webrazzi Fintech 2023 sahnesindeydi. 

Tokenizasyon ne olduğunu ve ne için kullanıldığını aktardı. Nergis Nurcan Karababa, tokenizasyonu, gelişmesi asla bitmeyecek bir teknoloji olarak tanımladı. Oturumda paylaşılan bilgilere göre; tokenizasyon, TC kimlik numarası ya da tapu gibi hassas verilerin farklı değerlerle ifade edilerek korunması yöntemi. Simgeleştirme olarak da adlandırabileceğimiz bu yöntem, bir veriyi daha küçük birimlere ayırmamızı sağlıyor. Tokenizasyon, kelime, karakter ya da alt kelime şifrelemesi yoluyla yapılabilir. 

Nergis Nurcan Karababa, tokenizayonun kullanım alanlarından da bahsetti. Kullanım alanları arasında iş zekası, finansal teknoloji, e-ticaret, mobil uygulamalar, oyun sektörü, gayrimenkul yatırımı, varlık yönetimi, sözleşme ve kontratlar ve de sağlık kayıtları yer alıyor. 

Nergis Nurcan Karababa'nın paylaştığı bilgilere göre; tokenizasyon, veri ihlallerine karşı koruma, veri koruma kanunlarına uyum sağlama, şeffaflığın sağlanması, daha hızlı işlemler, erişim kontrollerini daha güvenli hale getirme, Fintech alanında iş geliştirme, operasyonel masrafları azaltma ve erişimin demokratikleştirilmesi için kullanılabilir. 

Tokenizasyon odağında öne çıkan veriler 

Oturumda paylaşılan EY araştırmasına göre; 2030 yılına kadar 4 ila 5 trilyon dolarlık tokenize dijital menkul kıymet ihracı olacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte kurumsal yatırımcıların yüzde 57'si tokenize varlıklara yatırım yapmakla ilgilenirken, yüzde 40'ı bu yıl veya önümüzdeki yıl başlamayı düşünüyor.

Kurumsal yatırımcılar, en çok tokenize edilmiş yatırım fonlarına yatırım yapmakla ilgileniyor. Yatırımcılar, ilgilerinin başlıca nedenleri arasında yeni varlık türlerine erişimi, artan likiditeyi ve artan şeffaflığı gösteriyor.

Son olarak hedge fonlarının ve kurumsal varlık yöneticilerinin yüzde 47'sinin kendi varlıklarını tokenize etmek istediğini belirtelim. Hedge fonlarının ve kurumsal varlık yöneticilerinin yüzde 45'i ise varlıklarını tokenize etmeye bu yıl veya önümüzdeki yıl başlamayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.