Ülkemizdeki tüm finans ekosistemini bir araya getiren Webrazzi Fintech 2023, Webrazzi editörlerinden Arden Papuççiyan ve United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın'ın söyleşisiyle devam ediyor.
Para transferleri, Açık Bankacılık ve Bölgesel Büyüme panelinde açık bankacılık sistemi, finans sektöründe kişiselleştirilmiş hizmetleri ve genişleyen fırsatların getirdiği değişime odaklanıldı
Aykın, United Payment'ın 2010 yılından bu yana ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi ve yenilikçi çözümler sunma konusunda öncü bir rol üstlendiğini söyledi. "Özellikle uluslararası para transferi alanında sektör liderleriyle yaptığı iş birlikleri ve sunduğu hızlı, şeffaf ve güvenilir transfer hizmetleriyle dikkat çektiğini kaydetti. Aykın, sözlerine şöyle devam etti:
"2017 yılında uluslararası para transferi alanında çok önemli bir yeniliği Türkiye’ye getirdik. Wise ile bir ilki gerçekleştirdik ve Türkiye’den yurt dışına para gönderim modelini kurguladık. Wise, dünyada para transferinde akla ilk gelen şirket. Türkiye’deki operasyonlarında sektördeki en köklü, en güvenilir ve teknolojik altyapısı en kuvvetli şirketlerden United Payment’ı seçmesi tesadüf değil. Wise’ın yanı sıra Transfergo, Paysend, Remitly, Terrapay ve Aircash gibi iş ortakları ile hem güvenli hem de daha şeffaf komisyon oranlarında, daha hızlı ve daha kolay şekilde uluslararası para transferi alanında çalışıyoruz. Para transferinin dakikalar içinde, komisyon oranını önden görebilecek, kolay bir şekilde gerçekleştirmek bir hayaldi. Bugün 91 ülkeye 54 para biriminde para transferi sağlıyoruz."
Dünyadaki bütün ülkelere para gönderme olanağı sağladıklarını söyleyen Aykın, aynı zamanda şirketin bölgesel büyüme stratejisinin Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve İngiltere gibi pazarlarda hızla kendine yer bulmasını sağladığını kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle Azerbaycan pazarında kısa sürede yüzde 10'luk bir pazar payına ulaştık. Bölgedeki etkinliğimizi kanıtladık. Bu bölgesel genişleme sürecinde, yerel ekiplerle birlikte çalışarak adaptasyonu hızlandırıyor ve şirket kültürünü yerel dinamiklerle uyumlu hale getiriyor. Açık bankacılık konusunda ise United Payment, finans sektöründeki dijital dönüşümün ön saflarında yer alıyor. Özellikle müşteri odaklı hizmetler ve genişleyen fırsatlarla birlikte, sektördeki gelecekteki büyük değişimi işaret ediyor. Yapılan araştırmalar, açık bankacılığın hızla büyüdüğünü gösteriyor. Örneğin, API çağrı sayılarındaki artış ve işlem değerlerindeki keskin yükseliş bu büyümenin işaretlerinden sadece birkaçı. Bankaların açık bankacılık stratejilerini aktif olarak uygulamaları, finansal veri paylaşımının önemine işaret ediyor. Bizim gibi şirketler, bu dönüşümde öncü rol oynuyor. Gelecek sene Kazakistan, Özbekistan Fas gibi ülkelerde faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Ayrıca yeni yılın sonuna kadar açık bankacılık lisansımızı almayı planlıyoruz."
Adem Aykın, Teradata'nın yaptığı araştırmayı referans göstererek bireysel bankaların yüzde 68'i ve ticari bankaların yüzde 73'ünün mevcut durumda açık bankacılık stratejilerini aktif bir şekilde uyguladığını söyledi. Bu bankaların finansal veri paylaşımının sektördeki devam eden bir ihtiyaç olduğuna inanarak tam 10 yıldır finansal bilgi paylaşımını hayata geçirmek için gerekli veri altyapısına yatırım yaptığını ifade etti.
Özellikle İngiltere'de açık bankacılığı kullanan kullanıcıların sayısının arttığını belirten Aykın, "Türkiye'de de benzer bir büyüme beklentisini ortaya koyuyor. Araştırmalar, bankaların finansal veri paylaşımının önemini anladığını ve bu yönde stratejiler geliştirdiğini gösteriyor. Mobil işlemlerin müşteri deneyimini iyileştirme çabaları da dikkat çekici; sağlayıcıların yüzde 72'si bu alanda çalışmalar yürütüyor. Sağlayıcıların yüzde 60'ı önümüzdeki üç yıl içinde 25'ten fazla açık bankacılık çalışanına sahip olmayı planlıyor. Bu durum sadece açık bankacılığı stratejik bir iş olarak göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bir kuruluşun stratejik olgunluğunun da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı.
Açık bankacılık, sağlayıcılara esneklik ve dönüşüm fırsatı sunarken, aynı zamanda veri güvenliği riskleri, dolandırıcılık önlemleri gibi zorlukları da beraberinde getirdiğini kaydetti ve şirketin hedefleriyle ilgili şöyle konuştu:
"Radarımızda Türk Devletleri ve Güney Afrika pazarları var. Henüz sektörün tam gelişmediği, regülasyonun net olmadığı, uluslararası oyuncuların girmeye korktuğu zorlu pazarlara yoğunlaşıyoruz. Açıldığımız ülkelere adapte olmamızı hızlandırmak ve şirket kültürümüzü yerel kültürle harmanlamak adına ise açıldığımız ülkede önemli know-how’a ve network’e sahip, lokal ekiplerle ilerliyoruz. Ar-Ge alanındaki gücümüz benzersiz. Güçlü bir ekibimiz ve çok ciddi yatırımlarımız var. Daha geniş bir kitleye hizmet etmek varken, gücümüz, potansiyelimiz varken, neden olmasın diyoruz."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap