Mark Zuckerberg, paylaştığı bir gönderi ile Messenger'a uçtan uca şifreleme özelliğinin geldiğini açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre kişisel sohbetler ve aramalar, uçtan uca şifreleme ile korunacak. Bununla beraber grup sohbetlerindeki uçtan uca şifreleme bir seçenek olarak sunulacak. Uçtan uca şifreleme sayesinde Meta ya da üçüncü taraf kuruluşlar, bir sohbetin içeriğine erişemiyor.
2016'dan bu yana Messenger'ın uçtan uca şifreleme yolculuğu
Messenger'ın uzun süredir uçtan uca şifreleme özelliğini yayına alması bekleniyordu. İlk olarak gizli konuşmalar modu kapsamında 2016 yılında sınırlı sayıda kullanıcı ile test edilen uçtan uca şifreleme, 2021 yılında sesli ve görüntülü aramalarda kendini gösterdi.
2022'nin Ocak ayında grup sohbetleri ve grup aramalarına gelen uçtan uca şifreleme, 2022'nin Ağustos ayında bireysel sohbetlere de taşındı. Son olarak Bu yılın Ağustos ayında şirket, uçtan uca şifrelemeyi yıl sonunda yayına alacağını açıkladı.
Neden bu kadar zaman aldı?
Meta'da Messenger Yöneticisi olarak görev yapan Loredana Crisan paylaştığı blog gönderisinde, özelliğin zaman almasının nedeninin, her şeyi düzgün bir şekilde yapmak istemeleri olduğunu belirtti. Crisan'ın belirttiğine göre, Meta'nın mühendisleri, kriptografları, tasarımcıları, politika uzmanları ve ürün yöneticileri Messenger özelliklerini sıfırdan inşa etti. Bu kapsamda geliştirici ekipleri çıkartma kütüphanesi ve sohbet depolama özelliklerini yeniden geliştirmek durumunda kaldı.
Bu arada Messenger'a gelen tek yenilik uçtan uca şifreleme değil. Şirketin yayına aldığı yeni özellikler arasında gönderimden 15 dakika sonra mesajı düzenleyebilmek, sesli mesajlar için hızlandırma kontrolleri, fotoğraf ve video şablonları ve kaybolan mesajlar için yeni bir arayüz yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap