2024'te teknoloji trendleri hangi yönde olacak?

Gartner Top 10 Strategic Technology Trends 2024 Raporu'nda, 10 teknoloji trendini ve bunların şirketleri nasıl etkileyeceğini açıkladı.
2024'te teknoloji trendleri hangi yönde olacak?

Gartner, Top 10 Strategic Technology Trends 2024 raporunda, 10 teknoloji trendini ve bunların şirketleri nasıl etkileyeceğini açıkladı. 

Gartner'ın açıkladığı trendler, Yapay zeka güven, risk ve güvenlik yönetimi (AITRiSM), Sürekli Tehdit Maruziyet Yönetimi (CTEM), Sürdürülebilir Teknoloji, Platform Mühendisliği, Yapay Zeka Destekli Gelişim, Endüstri Bulut Platformları, Akıllı Uygulamalar, Demokratikleştirilmiş Üretimsel Yapay Zeka, Artırılmış Bağlantılı İş Gücü ve Makine Müşteriler oldu. 

Gartner bu trendleri, yatırımları korumak, inşa edenlerin yükselişi ve değer sunmak olarak tercüme edebileceğimiz 3 farklı kategoride değerlendiriyor. Gartner bu 10 trendin önümüzdeki 36 ay boyunca birçok iş ve teknoloji kararını etkilemesini bekliyor.

Yatırımları korumak 

Gartner, algılanan yatırım getirisini hesaplarken koruyucu önlemlere yapılan yatırımı da dahil etmenizi öneriyor. Bu kategori kapsamında Fidelity Investments'ın AI TRiSM alanında attığı önemli adımlar örnek gösteriliyor. 

Raporda aktarılanlara göre; Fidelity Investments, bir model operasyonları framework'ü aracılığıyla yüzlerce yapay zeka modelinin dağıtımı gerçekleştirdi. Kurum, söz konusu dağıtımları, sapma gibi potansiyel sorunlara karşı tutarlı bir şekilde izlemek için ayrıntılı kontrol adımlarını hayata geçirdi. Böylece Fidelity'nin bu olası sapmalara karşı yükseltme gerekmeden önce yanıt verebildi. Sonuç olarak Fidelity, modelden üretime geçiş hızını yüzde 100 artırırken, sorunları bulma ve çözme süresini yüzde 80 azalttı. Kurum, haftaları alacak süreci saatlere indirdi. 

İnşa edenlerin yükselişi 

Gartner, uzman statüsünde olmayan çalışanların da üretimde bulunmasını sağlayabilmek için bir yol haritası oluşturmanız gerektiğini belirtiyor. Bu anlamda BP'nin Platform Mühendisliği yaklaşımı örnek gösteriliyor. 

Raporda paylaşılan bilgilere göre; BP, BT departmanının sınırlı müdahalesi dahilinde, çalışanlarının kendi çözümlerini oluşturmalarını sağladı. Kullanıcılarının yeteneklerine ve ihtiyaçlarına uygun geniş bir dijital platform portföyü geliştiren kurum, güvenlik testlerini, bileşen tarama ve lisanslamayı ve sürüm otomasyonunu daha da otomatik bir hale getirdi. 

Değer sunmak

Değer sunmak, operasyonel mükemmelliği korurken değer optimizasyonunu iyileştirme ve hızlandırma döngüsüne bağlılığı temsil ediyor. Gartner bu bağlamda şirketlere, iç ve dış müşteri talebini karşılamak için düzenli olarak ayarlamalar yapmasını öneriyor. Algoritma tabanlı müşteriler ve kurumun çalışanları için yaklaşımlar eklenmesini öneren Gartner, hızla değişen dijital araçlara kontrollü erişimin kolaylaştırılması gerektiğini de belirtmekte. 

Gartner ayrıca Artırılmış Bağlantılı İş Gücü kapsamında Merck'ün attığı adımları örnek gösteriyor. Kurum, genişletilmiş gerçeklik için özel bir programa sahip. Çalışanların zaman kullanımlarını en üst düzeye çıkarmak adına hayata geçirilen bu program, İK ve L&D ortakları, iş birimi liderleri ve operasyon ekipleriyle birlikte geliştirildi. Program kapsamında her üretim tesisine, dağıtım ve değişim yönetimine rehberlik edecek şablonlar sağlandı. Sonuç olarak, konu uzmanları, zamanlarının yüzde 70'ini katma değeri olmayan işlere harcamamış oldu. Böylece eğitim ve yetkinlik süresinden ortalama iki hafta tasarruf edildi.

Gartner öngörüleri 

Raporda her bir trend için öngörülere de yer verilmekte. Bu öngörüler, güvenlik önlemlerinin, yazılım mühendisliği pratiklerinin ve işletmelerin geçireceği dönüşümü gözler önüne seriyor. 

Güvenlik

2026 yılına kadar, yapay zeka uygulamalarına TRiSM kontrolleri uygulayan kuruluşlar, hatalı ve yasa dışı bilgilerin yüzde 80'ini ortadan kaldırarak karar alma süreçlerinin doğruluğunu artıracak. 2026 yılına kadar, güvenlik yatırımlarını CTEM programına göre önceliklendiren kuruluşlar, ihlallerde üçte iki oranında azalma gerçekleştirecek.

2027 yılına kadar, CIO'ların yüzde 25'inin ödenekleri/tazminatları sürdürülebilir teknoloji etkilerine bağlı olacak. Ayrıca 2027 yılına kadar CIO'ların yüzde 25'i, kilit rollerde yetkinlik kazanma süresini yüzde 50 oranında azaltmak için artırılmış bağlantılı işgücü girişimlerini kullanacak.

Yazılım mühendisliği 

2026 yılına kadar, yazılım mühendisliği kuruluşlarının yüzde 80'i, uygulama teslimi için platform ekipleri kuracak. Bu platform ekipleri, yeniden kullanılabilir hizmetlerin, bileşenlerin ve araçların dahili sağlayıcıları olarak konumlanacak. 

Kurumsal yazılım mühendislerinin yüzde 75'i 2028'e kadar yapay zeka kodlama asistanlarını kullanacak. Bu metrik, 2023'ün başlarında yüzde 10'dan az seviyede. 

Endüstri bulut platformları, 2027 yılına kadar kurumların yüzde 50'sinden fazlası tarafından iş girişimlerini hızlandırmak için kullanılacak. Bu metrik, 2023 yılında yüzde 15'in altında kalmakta. 

İşletmeler 

2026 yılına kadar, işletmelerin yüzde 80'inden fazlası üretim ortamlarında üretken yapay zeka API'lerini, modellerini kullanacak ve/veya üretimsel yapay zeka destekli uygulamaları devreye alacak.

2026 yılına kadar, yeni uygulamaların yüzde 30'u kişiselleştirilmiş uyarlanabilir kullanıcı arayüzlerini desteklemek için yapay zeka kullanacak. Bununla beraber, Makine müşterileri, 2028 yılına kadar, insanlar tarafından okunabilen dijital vitrinlerin yüzde 20'sini geçersiz kılacak. 

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.