Google'ın Gmail'deki spam e-postaları önlemek için değişiklikler yapmaya hazırlandığını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu kapsamda, günde 5 binden fazla mesaj gönderen hesapların mesajlarında, tek tıklamayla abonelikten çıkma düğmesi sunmaları zorunlu kılınacaktı. Gmail şimdi de yapay zeka destekli spam algılama özelliğini tanıttı.
Şirketin blog yazısında paylaşılan özellik, RETVec (Resilient & Efficient Text Vectorizer) adı verilen yeni bir metin sınıflandırma sistemi şeklinde geliyor. Google bunun metin manipülasyonlarını anlamaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Önceden, özel karakterlerle dolu spam e-postalar Gmail'in savunmasını kolayca aşabiliyordu. Bu noktada söz konusu olan e-postaların, insanlar tarafından okunabilen ancak makineler tarafından kolayca anlaşılamayan özel karakterler, emojiler, yazım hataları ve diğer gereksiz karakterlerle dolu e-postalar olduğunu da belirtelim.
Google, "RETVec, ekleme, silme, yazım hataları, homoglifler, LEET ikamesi ve daha fazlası dahil olmak üzere karakter düzeyinde manipülasyonlara karşı dirençli olacak şekilde eğitildi. RETVec modeli, tüm UTF-8 karakterlerini ve sözcüklerini verimli bir şekilde kodlayabilen yeni bir karakter kodlayıcısının üzerinde eğitildi. Böylece RETVec, bir arama tablosuna veya sabit kelime haznesi boyutuna ihtiyaç duymadan 100'den fazla dilde kullanıma hazır olarak çalışıyor." diyor.
RETVec, insanların okuma şekline çok benzer şekilde çalışıyor. Google'ın benzerlik demosu aynı teknolojiyi resimleri tanımlamak için kullanıyor, bu yüzden bu özellik aynı zamanda optik karakter tanıma sistemine de dönüşüyor.
Google, "Gmail spam sınıflandırıcısının önceki metin vektörleştiricisini RETVec ile değiştirmek, spam algılama oranını taban çizgisine göre yüzde 38 oranında iyileştirmemizi ve yanlış pozitif oranını yüzde 19,4 oranında azaltmamızı sağladı. Ayrıca, RETVec kullanımı modelin TPU kullanımını yüzde 83 oranında azaltarak RETVec dağıtımını son yıllardaki en büyük savunma yükseltmelerinden biri haline getirdi." açıklamasını yaptı.
Söz konusu özelliğin şu anda birçoğumuzun Gmail hesabında aktif olduğunu da belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap