Spotify, maliyetleri azaltmak için 1500 kişiyi işten çıkarıyor

İşten çıkarılması planlanan 1500 kişi, şirketin toplam çalışan sayısının yaklaşık yüzde 17'sine denk geliyor.
Spotify, maliyetleri azaltmak için 1500 kişiyi işten çıkarıyor

Son iki senedir teknoloji şirketleri işten çıkarmalarla gündem yaratıyor. 2023'ün son günlerinde de bu trend devam ediyor. Dijital müzik platformu Spotify, bugün maliyetleri azaltma amacıyla 1500 kişinin işten çıkarılacağını açıkladı. İşten çıkarılması planlanan 1500 kişi, şirketin toplam çalışan sayısının yaklaşık yüzde 17'sine denk geliyor. Bu kararın Ocak ve Haziran aylarında yaşanan toplam 800 kişilik işten çıkarmaların ardından geldiğini de hatırlatalım.

Şirketin CEO'su Daniel Ek, çalışanlarına yazdığı bir mektupta şirketin 2020 ve 2021'de uygun finansal koşullar nedeniyle büyüme kaydettiğini vurguladı. Üretimdeki artışın büyük kısmının artan kaynaklara dayandığını belirtti. Son çeyrekte şirket karlılık gösterdi; abone sayıları arttı ve küresel yayın hizmetlerinde fiyatlar yükseldi. Ek, şirketin yaklaşan tatil döneminde aylık dinleyici sayısının 601 milyona ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Ancak finansal raporlar, şirketin operasyonel maliyetlerle hedefleri arasında bir dengesizlik olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, şirketin maliyetlerini hedeflerle uyumlu hale getirmek adına işgücünde ciddi bir azaltmaya gideceği açıklandı.

Ek, 'Operasyonel maliyetlerle finansal hedefler arasındaki farkı azaltmak için maliyet yapılanmamızı gözden geçirmeliyiz." ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu kararın şirket içinde verimliliği artırmak adına zorunlu olduğunu ve elde edilen olumlu kazançlarla kıyaslandığında önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Spotify'ın bu hamlesi, sektördeki diğer teknoloji devlerinin benzer stratejileri izlemesiyle birlikte maliyet odaklı değişimin ve verimlilik artışının önemli bir işareti olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, genel olarak teknoloji endüstrisinde yaşanan bir eğilimi yansıtıyor gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.