OpenAI, Sam Altman'ın kişisel olarak yatırım yaptığı Rain AI'dan 51 milyon dolara çip alacak

OpenAI, Sam Altman'ın kişisel olarak yatırım yaptığı Rain AI'ın yapay zeka çiplerini almak üzere bir niyet mektubu imzaladı. 
OpenAI, Sam Altman'ın kişisel olarak yatırım yaptığı Rain AI'dan 51 milyon dolara çip alacak

OpenAI, Sam Altman tarafından desteklenen girişim Rain tarafından üretilen çiplerden almak için 51 milyon dolar ödemeye hazırlanıyor. OpenAI, Sam Altman'ın CEO'luk görevi esnasında Altman'ın da kişisel olarak yatırım yaptığı Rain AI isimli girişimden yapay zeka çipleri almak üzere bir niyet mektubu imzaladı. 

Sam Altman, Rain'e 1 milyon dolardan fazla yatırım yaptı

OpenAI CEO'su Sam Altman, bir süredir şirketten kovulması ve şirkete tekrar geri dönmesi ile gündemi meşgul etmekteydi. OpenAI'ın imzaladığı niyet mektubunun ortaya çıkması dikkatleri yine Sam Altman'ın üzerine çekti. Sam Altman'ın desteklediği Rain AI, nöromorfik işlem birimi veya NPU olarak tanımlanan bir çip üzerinde çalışıyor. Söz konusu çipler insan beyninin özelliklerini taklit etmek için tasarlandı. OpenAI ise bahsi geçen niyet mektubunu 2019'da kaleme aldı. Bu noktada Rain'in yatırımcılara aktardıklarına göre; Sam Altman'ın şirkete 1 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını belirtelim. 

Yüksek kapasiteli çipler, yapay zeka şirketleri için kritik bir önem arz ediyor. Hatta Sam Altman geçmişte yapay zeka çipleri için acımasız bir krizden söz etmişti. Altman, çiplerin göz yaşartıcı maliyetlerinden de şikayet etmişti. 

OpenAI, yatırımcısı Microsoft'un bulut teknolojisinden yararlansa da; donanım kısıtlamaları nedeniyle ChatGPT'nin özelliklerine kısıtlama getirmek durumunda kaldı. Sam Altman'ın, kapalı bir toplatıda dile getirdiklerine göre; yapay zekanın ilerleme hızı, yeni çip tasarımlarına ve tedarik zincirine bağlı. Paylaşılan bilgilere göre, Sam Altman, orta doğudaki yatırımcıları, OpenAI'a destek olacak yeni bir çip şirketi için yatırım yapmaya teşvik ediyor. Böylece Nvidia, Google ve Amazon gibi tedarikçilerin dışında yeni isimlerin de piyasada varlık göstermesi söz konusu olabilir. 

Rain AI 

2017 yılında kurulan Rain, insan beyninden ilham alan NPU'ların, GPU'lara kıyasla 100 kat daha fazla işlem gücüne sahip olduğunu ve enerji açısından ise 10 bin kat daha verimlilik sunuyor. Sam Altman, 2018 yılında Rain'in tohum yatırımlarından birine liderlik etti. 

Yatırımcı dokümanlarına göre, Rain ilk donanım ürünlerini gelecek yılın Ekim ayında piyasaya sürebilecek. Paylaşılan dokümanlara göre; Rain bu ay içinde bir test çipini üretebilecek. 

Bu arada ABD yetkililerinin Suudi Arabistan'a bağlı fon Prosperity7 Ventures ile ilgili endişeleri kapsamında söz konusu fon Rain'deki hisselerini satarken, şirket yönetim kademesini ve yatırımcılarını değiştirdi. Prosperity7 Ventures'ın hisselerini Grep VC satın aldı. Girişim şu anda 40 çalışanı ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. 

Hem OpenAI hem de Rain, aralarındaki bağlayıcı olmayan anlaşma konusunda sessizliğini koruyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.