SPONSORLU

Bilkom’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki coşkuyu 100. yıla taşıyan proje

Bilkom, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı kapsamında hayata geçirdiği ‘Yüz Yıllık Miras: Bengüboz Projesi’ ile Ahmet İzzet Bengüboz’un eserlerini hem koruma altına aldı hem de yenilikçi metotlarla günümüze taşıdı.
Bilkom’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki coşkuyu 100. yıla taşıyan proje

Türkiye'nin önde gelen teknoloji dağıtım şirketlerinden Bilkom, ‘Yüz Yıllık Miras’ sloganıyla başlattığı, Cumhuriyet ve Cumhuriyet değerlerini vurguladığı proje kapsamında, ‘Ahmet İzzet Bengüboz’un günümüze ulaşmış 1.003 adet cam negatiften oluşan arşivi koruma altına alındı. Arşiv içinden yapılan seçki ile 450 fotoğraf, fiziki ve dijital sergi uygulamalarıyla günümüze taşındı.

Dr. Ayşe Ege Yıldırım’ın küratörlüğünü üstlendiği projede sergilenen fotoğraflar, yapay zeka ve yenilikçi metotlar kullanılarak, dijital restorasyon ve renklendirme işlemine tabi tutuldu. Aynı zamanda NFT altyapısıyla da tescillenen eserler, dijital dünyada da güvence altına alındı.

Bilkom Genel Müdürü Fikret Ballıkaya, ‘Yüz Yıllık Miras: Bengüboz Projesi’ ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılına tanıklık ettiğimiz bu özel dönemde, ülkemizin en önemli değerlerinden biri olan Ahmet İzzet Bengüboz'un kıymetli mirasının korunması ve geleceğe taşınması amacıyla başlattığımız projede, bu özel görevi üstlenmekten dolayı büyük bir kıvanç ve memnuniyet duyuyoruz. ‘Türkiye’nin Dijital Yaşam Koçu’ olarak, ülkemizin değerlerine teknolojinin yenilikçi imkanlarıyla yeniden hayat verebilmek, tarihi ve kültürel mirası gelecek nesiller ile buluşturabilmek bizleri gururlandıran bir diğer önemli nokta. Bu vesileyle Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılını kutluyor ve Ahmet İzzet Bengüboz'un özel mirasını korumak için katkıda bulunan herkese, içtenlikle teşekkür ediyoruz” dedi.

Yüz Yıllık Miras: Bengüboz Sergisi

Bilkom ‘Yüz Yıllık Miras’ projesi ile Ahmet İzzet Bengüboz'un görsel mirasının, dijitalin de gücüyle daha geniş ve farklı kitlelere ulaşmasını amaçlıyor. www.yuzyillikmiras.com adresinde oluşturulan sanal müzede eserler sergilenirken, aynı zamanda Bengüboz’un ilham verici hayat hikayesi de paylaşılıyor.

Bilkom bu projeyle, Bengüboz'un sıra dışı öyküsünü ve Cumhuriyet’in ilk günlerine ilişkin belgeleri genç nesillere aktarmayı amaçlıyor. Proje kapsamında VR altyapısında da kullanılabilen sanal müzeye ek olarak çeşitli sergi ve fotoğrafçılık aktivasyonları düzenleniyor. Ekim ayı başında amatör ve profesyonel fotoğrafçılık ekosistemini “Bengüboz’un İzinde Fotosafari” etkinliği ile Mudurnu’da buluşturan şirket, Bengüboz’un fotoğraf çektiği sokaklarda Cumhuriyet’in 100. yılı anısına anlamlı bir fotoğraf yarışması düzenledi.

Bengüboz’un 20’li ve 30’lu yıllara ışık tutan özel fotoğrafları 29 Ekim’e dek Bengüboz’un memleketi Mudurnu’da tarihi bir konakta sergilenecek. Yüz Yıllık Miras: Bengüboz Sergisi ayrıca, 21 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İstanbul ve Ankara Rahmi M. Koç Müzelerinde, 9-30 Kasım tarihleri arasında ise İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergilenecek.

Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin ilham kaynağı; asker ve fotoğrafçı: Ahmet İzzet Bengüboz

1969 yılında hayata gözlerini yuman Ahmet İzzet Bengüboz, doğup büyüdüğü Mudurnu’da geçen öğrencilik yıllarında, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yedek subay olarak orduya katıldı. Bengüboz, farklı cephelerde devam eden askerlik görevi esnasında Sina Cephesinde esir düştükten sonra, İskenderiye’deki bir esir kampında, üç yıla yakın bir süre zarfında hem İngilizceyi hem de fotoğrafçılığı öğrendi. Savaşın bitmesiyle Mudurnu’ya dönen Bengüboz, burada Nüfus Müdürlüğü’nde görev yaparken, bahsi geçen tarihi fotoğraflarla, Mudurnu’nun Cumhuriyet dönemini de tarihe not düştü.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.