Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2023, dün ciddi bir katılımla gerçekleşti. Konferansımızda sahne alan isimlerden biri de Mastercard'da Principal, Business Development, Türkiye & Azerbaijan görevindeki Mehmet Gülez'di.
Gülez, "The value of hyper-personalization – and how to get it right" adlı sunumunda hiper kişiselleştirmenin değerinden bahsetti. Mehmet Gülez, işlemlerin her geçen gün ne kadar büyüdüğünü en iyi gözlemleyen şirketlerden birinin Mastercard olmasının, şirket için hiper kişiselleştirmeyi önemli kıldığını söyleyerek konuşmasına başladı.
Artık, insanların dijital içerik anlamında ilgisini yakalayabildikleri anda satışı gerçekleştirebildiklerini söyleyen Gülez, bu kişilerin ilgisini alan birçok konu olduğunu belirtti. Tüketicinin şu anda hem üretici hem de girişimci olduğunu, bu kişilerin TikTok ve YouTube gibi platformlarda geçirdikleri her dakikanın kıymetli olduğunu söyleyen Gülez, markalar olarak bu insanlarla yapacakları her dijital temasta onların gelirler elde edebilecekleri bir süreyi ellerinden aldıklarını söyledi. O yüzden markaların, bu tüketicilere verilen içeriği mümkün olduğunca kişisel hale getirmeleri gerekiyor. Zira markalar, bu sayede onların hayatına zaman kazandırmış olabiliyorlar.
Z jenerasyonuna baktığımız zaman yüzde 70'i etik değerlere olan içerikleri tüketmek istiyor, yüzde 61'i ise bir dakikadan daha kısa içerikleri tüketiyor. Bu jenerasyonun yüzde 83'ü ise alışverişlerini sosyal medyadan gerçekleştiriyor. Bunu en iyi okuyan Amazon, Netflix, Spotify gibi şirketler de şu anda bu alanda en önemli konumda bulunuyorlar. Bunu sadece mobilde değil, IoT cihazlarından akıllı ev sistemlerine kadar her yere yaygınlaştırdılar. Gülez, dijitale dokunabilen her noktanın kişiselleştirme ile ilgili önemli ipuçları barındırdığını belirtti.
Şu an pazarın buna global olarak hazır olduğunu söyleyen Gülez, Türkiye'nin kişiselleştirmeye erken yatırım yapmış ülkelerden biri olduğunu ancak henüz yolun uzun olduğunu açıkladı.
Dynamic Yield
Mehmet Gülez, "Mastercard bu alanda tüm dünyaya emsal teşkil edecek bir yatırım yaptı." dedi. 2015 yılında, tüm dünyada Click to Pay dediğimiz teknolojisini Türkiye'ye getiren Mastercard, bu dönemde Masterpass yatırımını gerçekleştirdi. Masterpass de şu anda e-ticaretin olmazsa olmazı. Bugün 4 bin üye iş yeri ile 60 milyona yakın kartı içinde barındıracak yapıyla Türkiye'de Mastercard online ticaretin önemli bir oyuncusu. Gülez, işlemlerin her geçen gün arttığını ve pandemi etkisiyle daha büyük bir sıçrama gerçekleştiğini; bu kadar büyük verinin üzerinde Mastercard'ın da kişiselleştirme oyununda kendine bir yer arayışında olduğunu belirtti.
Mstercard, bu kapsamda 2022'nin nisan ayında McDonald's'tan Dynamic Yield şirketini satın aldı. Bu şirketin pazara lansmanı da ilk kez Webrazzi üzerinden gerçekleştirildi. Son 7 yıldır Gartner'da, hyper-personalization konusundaki ana tedarikçi konumunda olan şirket Dynamic Yield. Bu teknoloji ile şirket, müşteriyi gerçek zamanlı olarak tanıyor ve segmente ediyor. Hedeflemeyi ve bu kişilere yönelik tavsiyeleri yapay zeka ve derin öğrenme ile geliştiriyor; müşteri ilişkilerini anlık olarak test etmeyi sağlıyor.
Mastercard'ın fiziksel ve dijital dünyadaki tüm işlem bilgileri Dynamic Yield üzerinden besleniyor. Bu da hyper-personalization'ı sağlıyor. Her türlü mecrada bu işlem gerçekleştirilebiliyor. Mehmet Gülez, Dynamic Yield'ın kullanım örnekleri ile konuşmasını noktaladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap