Spotify, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri yasaklamayacak

Spotify'ın kurucusu Daniel Ek ise son yaptığı açıklamada yapay zeka ile üretilen içerikleri ve şarkıları tamamen yasaklamayacaklarını belirtti.
Spotify, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri yasaklamayacak

Bu yılın başında yapay zekanın müzik endüstrisini nasıl etkileyebileceğini ve bu alanda hayata geçirilen bazı araçları sizlerle paylaşmıştık. Aslında yaratıcılığın sınırlarını zorlayan yapay zeka, müzik endüstrisinde yepyeni bir döneme işaret ediyor. Kendi tarzını oluşturan, farklı müzik türlerini harmanlayan ve dinleyicilere benzersiz deneyimler sunan şarkılar, yapay zekanın müzikal yeteneklerini sergiliyor. Tabii her şeye rağmen yapay zeka ile müzik üretimi, telif hakları nedeniyle birçok engelle karşılaşıyor. 

Spotify'ın kurucusu Daniel Ek ise son yaptığı açıklamada yapay zeka ile üretilen içerikleri ve şarkıları tamamen yasaklamayacaklarını belirtti. Bu yılın başlarında platform, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların yapay zeka tarafından klonlanmış seslerini içeren bir parçayı yayından kaldırmıştı. Daniel Ek, BBC'ye yaptığı açıklamada, teknolojinin müzik yapımında geçerli kullanım alanları olduğunu ancak yapay zekanın insan sanatçıları rızaları olmadan taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini söyledi. Müzikte yapay zeka kullanımının çok uzun yıllar tartışılacağını belirtti.

Yapay zeka Spotify'da yüzde yüz yasaklanmamış olsa da şirket, içeriğinin, daha sonra müzik üretebilecek bir makine öğrenimi veya yapay zeka modelini eğitmek için kullanılmasına izin vermiyor. 

Bu arada sanatçılar da yaratıcı endüstrilerde yapay zeka kullanımına karşı giderek daha fazla ses çıkarıyor. Hatta Hollywood'daki senaristlerin grevi şu an yapay zekayı da odağa alıyor. Birçok şeyin yanı sıra senaristler, senaryoların yapay zeka tarafından yazılmasına da karşı çıkıyor. 

Geçtiğimiz ay İrlandalı müzisyen Hozier de yapay zekanın mesleğine yönelik tehdidi nedeniyle greve gitmeyi düşündüğünü söylemişti. Ayrıca ne Drake ne de The Weeknd, Heart on My Sleeve adlı şarkıda seslerinin klonlanmış versiyonlarının kullanıldığından haberdar değildi. Bunun gibi birçok örnek mevcut. Kısacası telif hakları ve izinsiz kullanım, bir noktada sanatçılar için sıkıntı yaratmaya devam ediyor. 

Spotify'ın son kararı bu sorunlarla birleşince ortaya nasıl bir sonuç çıkacak, ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.