İş makineleri ve güç sistemleri sunan Borusan Cat, bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile dijital dönüşüm süreci, proaktif iş modelleri, yapay zeka uygulamaları, Metaverse mağazası ve NFT koleksiyonu gibi projelerini paylaştı. Toplantı, Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın'ın katılımıyla gerçekleşti.
1994'te kurulan Borusan Cat, o dönemden bu yana Cat temsilciliğini yürütüyor. 1994 yılında 35 kişi, 9 milyon TL ciro ile Caterpillar temsilciliğini üstlenen Borusan Cat, 3 binden fazla çalışandan oluşan ekibiyle Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya 6 ülkede operasyon yönetiyor.
Günümüzde ise 3 ana segmentte; İnşaat Endüstrisi, Madencilik Endüstrisi, Enerji ve Ulaşım Endüstrisi'nde faaliyet gösteren Borusan Cat'in 4 patenti bulunmakta. Toplantıda ilk olarak yapay zeka destekli Müneccim ürününden bahsedildi.
2022 yılında 6 ülkede 1 milyar doların üzerinde ciro elde eden Borusan Cat, son 5 yıl içinde teknolojiye yaptığı yatırımın 70 milyon doların üzerinde olduğunu belirtiyor.
Münnecim
İş makineleri üzerinde bulunan sensörler sayesinde Müneccim, oluşabilecek arızaları ve arıza zamanlarını önceden tahmin edebiliyor. 2017 sonu 2018 sene başında hayata geçen ürün, yüzde 15 seviyesinde bir doğrulukla arıza tespiti yapıyordu. Müneccim günümüzde yüzde 96’ya varan hassasiyetle arıza olasılığını ölçebiliyor. Müneccim ile iş makinelerinin yüzde 80’i IoT ağına katılmış durumda.
Aslında müşterilere sunulan hizmetin bir parçası olan Müneccim, şirketin iş modelinin içinde yer alıyor. Ürün, arıza kodlarını alıp gerçek hayattaki arızalarla karşılaştırıyor. Bunun için bütün iş makinalarından veriler toplanıyor.
B'DAHA
Şirketin geliştirdiği bir diğer ürün ise değişim programı (Borusan Cat Exchange Program) olarak tanımlayabileceğimiz B'DAHA. Şirket program kapsamında, Borusan Cat CRC tarafından üretilen yüksek kaliteli ve orijinal Cat parçalarından ekipmanlar ve daha düşük fiyat garantisi sunuyor. B'DAHA ile müşteriler, yüzde 87'ye kadar daha az revizyon süresiyle daha fazla makine çalışma süresi elde ediyor. Şirket ayrıca sertifikalı yeniden üretim de gerçekleştiriyor.
Paylaşılan bilgilere göre; B’DAHA ayrıca döngüsel ekonomiye de katkı sağlıyor. Borusan Cat döngüsel
ekonomide 2021 yılında 5 bin ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. 20 bin kişiye yakın insanın ürettiği atığa denk malzemeyi yeniden kullanarak döngüsel ekonomiye kazandırdı. Böylece şirket, direkt olarak 84 milyon dolara eş gelen değer yarattı. 2022 yılında ise 6 bin 500 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. Bu bağlamda şirket, direkt etkisi 100 milyon dolara eş gelen bir değer yarattı. Şirketin paylaştıklarına göre, bu katkının indirekt etkisi ise 1 milyar dolar oldu.
Boom 360 uygulaması
Borusan Cat'in sunduğu ürünler arasında Boom 360 uygulaması, Commodore Robotu ve RFMS yer alıyor. Boom 360 ile müşteriler, şikayet ve taleplerini şirkete iletebilirken, servis isteyebiliyor ve yapay zeka desteğiyle sesle arıza tahmini gerçekleştirebiliyor. Özellik, bir arızayı 30 saniye gibi kısa bir sürede teşhis edebiliyor. Boom 360 üzerinden teklif oluşturma, finansal takip ve ekipman takibi gibi işlemler de tamamlanabiliyor.
Commodore Robotu, RFMS ve WeKing
Commodore Robotu, on binlerce IoT sinyalini "hata kodu kuralları" setine göre işlerken, RFMS, önümüzdeki 2 aylık dönemde yeni veya 2. el makine satın alabilecek olan müşterilerin satın alma olasılığını tahmin ediyor.
Son olarak WeKing uygulaması, hem sahada hem de şirketin revizyon merkezlerindeki servis operasyonlarını dijital olarak planlıyor ve anlık olarak takip ediyor. Böylece tek bir platformda teknisyen planlama, takip ve raporlama ile kapsamlı bir operasyon yönetimi sunuluyor.
Bunlara ek olarak Borusan Cat, tahsilat, mutabakat gibi iş süreçlerinde 250'nin üzerinde RPA robotundan faydalanıyor.
Borusan Cat Metaverse
Borusan Cat, görüldüğü üzere yeni teknolojileri özümsemeye açık. Decentraland'de mağaza açan şirket ayrıca "Borusan Cat NFT Solutions" isimli bir NFT koleksiyonuna da sahip. Ayrıca Decentraland'de satış toplantıları gerçekleştirildiği de belirtildi. Bu bağlamda Borusan Cat Metaverse içerisinde 1 konferans odası, 3 toplantı odası ve 3 de çözüm odası bulunuyor. Konferans odasında aylık toplantılar yapılırken, toplantı odalarında çalışanlar rezervasyon yaptırıp toplantılarını gerçekleştirebiliyor. Çözüm odalarında ise ürün ve hizmetler, video ve görsellerle de desteklenerek sergileniyor. Ayrıca şu anda sanal gerçeklik (VR) gözlükleri için pilot uygulamasına İkitelli’de başlayan Borusan Cat, sonrasında tüm lokasyonlarda bu teknolojiyi kullanıma geçirmeyi amaçlıyor. Borusan Cat, ilerleyen dönemde Decentraland’deki kısıtılı imkanları aşıp kendisine ait bir alan yaratmayı hedefliyor.
Özgür Günaydın'ın paylaştıklarına göre, şirketin yapay zeka ve yeni teknolojilerle kurum içinde yarattığı dönüşüm Harvard Business School derslerinde de bir vaka çalışması olarak yerini aldı.Paylaşılan bilgilere göre; Şirket, 2021 ve 2022 yıllarının ardından 2023 yılı Nisan ayında bir kez daha Harvard Business School’a davet aldı.
Şirket, 2017 yılından bu yana iş makinelerinin kendi arızalarını fark ederek, kendi yedek parça siparişlerini verebildikleri bir gelecek inşa etmeye odaklanıyor. Borusan Cat bünyesinde Ar-Ge ve dijitalleşmeden sorumlu 90’dan fazla kişilik personel bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap