Politikod: Suudi Arabistan'ın teknoloji yatırımları ve Türkiye ilişkileri

Politikod'un beşinci bölümünde Suudi Arabistan'ın yakın zamanda yaptığı teknoloji yatırımları ve Türkiye’deki teknoloji sektörü ile olan ilişkisi konuşuldu.

Teknoloji dünyasıyla politikanın kesiştiği konulara değinen Politikod'un beşinci bölümü yayınlandı. Webrazzi genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah ile Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz'ın birlikte hazırladığı serinin bu haftaki konusu Suudi Arabistan idi. Bu hafta ikiliye Maven Insights and Solutions'ın Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Müdürü Berç Çubukciyan eşlik etti. 

Bu hafta ülkenin yakın zamanda yaptığı teknoloji yatırımları, Türkiye Suudi Arabistan ilişkileri, bunların Türkiye’yi nasıl etkileyeceği ve fırsatlar üzerine konuşuldu.

Çubukciyan, ülkede yapılan fütüristik projelerden bahsederek konuşmasına başladı. 2014 yılından beri orada yaşadığını ve o günden bugüne ülkede ne gibi değişiklikler gözlemlediğini anlattı. 2016 yılında Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından başlatılan Vizyon 2030 ile ilgili düşüncelerini dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti: "Ülke seviyesinde böyle bir değişim, kariyerim boyunca karşıma gelmedi. Bütün bu trilyon dolarlık mega projeler bu program kapsamında gerçekleştiriliyor." 

Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ın 2016 yılında duyurduğu kapsamlı bir ekonomik ve sosyal reform programı. Bu programın amacı, ülkenin ekonomik yapısını çeşitlendirmek, enerji dışı sektörlere yatırım yapmak, özel sektörü teşvik etmek, toplumsal normları güncellemek ve genç nüfusu istihdam edebilmek için çeşitli önlemler alarak ülkeyi dönüştürmek. Vizyon 2030 başlığı altında yaklaşık 80 proje bulunuyor. Bunların birçoğu Kamu Yatırım Fonu tarafından finanse ediliyor.

Sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlanması amaçlanıyor

Ussal Şahbaz, Suudi Arabistan uzun süredir petrol gelirlerine dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu hatırlatarak petrol fiyatlarının dalgalanabilirliği ve sınırlı bir kaynak olması nedeniyle, ekonomik çeşitlendirme gerekli olduğuna değindi. Vizyon 2030 ile ülkenin ekonomisini enerji dışı sektörlere genişleterek, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve istikrar sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Ussal Şahbaz, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ihracatı ve iş birliği sözleşmesi imzaladığını hatırlattı. Çubukciyan da bu imzanın Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi olarak kayıtlara geçtiğini dile getirdi. 

Şahbaz, Suudi Arabistan'ın iddialı mega şehir projesi Neom ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Hatırlatmak gerekirse şehrin 160 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde bir çizgi şeklinde hatta sahip olacağı ve Kızıldeniz'in seviyesinden 500 metre yükseklikte yer alacağı açıklanmıştı. Ayna benzeri duvarlara sahip olacak olan şehirde ilk aşamada 9 milyon kişiyi barındırması amaçlandığı söylenmişti.

Buğra Ferah, Neom'u neden o bölgeye kurduklarını merak ettiğini söyledi. Berç Cubukciyan, bunun en önemli sebebinin iklim olduğunu söyleyerek projenin 4 kısımdan oluştuğunu belirtti. Şehrin yeni Dubai diye nitelendirilebilmesi için sosyo-kültürel değişimini tamamlaması gerektiğini dile getirdi.

Ferah, Türkiye'deki teknoloji sektörünün Suudi Arabistan ile ilgili ilişki kurması için ne yapması gerektiğini sordu. Cubukciyan da konuyu detaylı bir şekilde anlatarak dikkat edilmesi gereken konuları ele aldı. Uzun vadeli, güven temalı  ilişki ve globalde rekabet oluşturacak işlere sahip olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Ferah, her şeyden önce Suudi Arabistan'a karşı geliştirilen önyargının kırılması gerektiğini kaydetti ve ülkedeki regülasyonların nasıl şekillendiğini fintech sektörü üzerinden sordu. Çubukciyan, fintech alanında yapılan regülasyonları örneklerle anlatarak bu alanda ülkenin birçok fırsatı barındırdığını ifade etti. Şahbaz, ülkenin oyun sektörüne yüksek meblağda yatırım yaptığını hatırlattı. Çubukciyan, ülkenin oyun sektörü için çeşitli iş fırsatları barındırdığını söyledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.