TikTok, e-ticaret sitelerine yönlendirilen bağlantıları engellemeyi planlıyor

TikTok'un bu güncelleme ile amaçladığı, kullanıcıları TikTok Shop kullanımına teşvik etmek olarak açıklanıyor.
TikTok, e-ticaret sitelerine yönlendirilen bağlantıları engellemeyi planlıyor

TikTok, Amazon gibi e-ticaret sitelerine yönlendirilen bağlantıları engellemeyi planlıyor. Şirketin attığı bu adım, kullanıcıları TikTok Shop kullanımına teşvik etmeye çalışmasıyla ilişkilendirildi. Hatırlarsanız, geçen yıl TikTok'un test aşamasındaki alışveriş özelliğini ABD pazarında test etmeye başladığını sizlere aktarmıştık

The Information'ın paylaştığı bilgilere göre, TikTok Shop, bu yıl ABD'de 500 milyon dolardan fazla zarar yaşadı. 500 milyon dolarlık zarar aynı zamanda şirketin TikTok Shop'a yaptığı yatırımın kapsamını da gözler önüne seriyor. TikTok, işe alımlar gerçekleştirmek, dağıtım ağı oluşturmak, indirim ve ücretsiz teslimat sunan satıcıları sübvanse etmek için ciddi anlamda yatırımlar yaptı. 

Öte yandan TikTok'un Amazon gibi e-ticaret sitelerine yönlendirilen bağlantıları engellemesi, platformdaki içerik üreticileri olumsuz yönde etkileyebilir. Zira içerik üreticileri, Amazon mağazalarına trafik yönlendirerek satışlardan komisyon alabiliyor. Bu bağlantıların engellenmesi, TikTok içerik üreticilerinin gelirlerinde düşüş yaratabilir. Bu da içerik üreticilerinin dikkatini Instagram gibi başka sosyal ağlara çevirmelerine yol açabilir. 

Her ne kadar şu an yalnızca planlama aşamasında olsa da bağlantıların engellenmesi platformda hayata geçtiği takdirde, içerik üreticileri TikTok Shop'da yer alan ürünlerin bağlantılarını paylaşabilir. Zira bazı TikTok Shop bağlantıları, kullanıcıların doğrudan video üzerinden ürün satın almasını sağlıyor. İçerik üreticilerinden bazıları ise TikTok Shop mağazalarını profillerine ekleyebiliyor. 

TikTok Shop'un ticaret hacmi 

Yine de TikTok Shop'un ABD'deki kullanıcılar tarafından pek de tercih edilmediğini söylemek mümkün. Kullanıcılar, şu anda TikTok Shop'ta günde 3 milyon dolar ila 4 milyon dolar arasında harcama yapmakta. Bu metrik, haziran ayında yarım milyon dolar ila 1 milyon dolar arasında yer almaktaydı. TikTok çalışanlarının belirttiğine göre bu metriğin yıl sonuna kadar 10 milyon dolar olması bekleniyor. Görünen o ki şirket, bunun yolunun başka e-ticaret sitelerine yönlendirilen bağlantıları devre dışı bırakmak olduğunu düşünüyor.

Bununla beraber, TikTok Shop'un Güneydoğu Asya'daki başarısı düşünüldüğünde ABD'deki satış verileri sönük kalıyor. Güneydoğu Asya'da TikTok Shop'un günlük ticari hacmi 50 milyon dolar ila 60 milyon dolar arasında. TikTok bu metriği yıl sonuna kadar yaklaşık 90 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. TikTok'un Çin'deki versiyonu Douyin ise online alışveriş alanında geçtiğimiz sene 200 milyar dolardan fazla ticari hacme sahipti.

TikTok'un söz konusu ticari hacme, ancak 2028 yılında erişebileceği öngörüyor. 200 milyar dolarlık ticaret hacminin 40 milyar dolar ila 60 milyar dolarının ABD'den gelmesi bekleniyor. Tüm bu öngörülere bakıldığında TikTok'un yolun daha çok başında olduğunu söyleyebiliriz. 

TikTok'un hedeflerine ulaşma yolunda attığı başka adımlar da mevcut. 2021 yılında hayata geçirdiği Shopify mağazalarına veda eden şirket, yakında ByteDance tarafından satışa çıkarılan ürünleri listelediği “Trendy Beat” alışveriş sekmesini yayına alacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.