Elon Musk, doğurganlık araştırmaları için 10 milyon dolar bağışladı

Dünya nüfusunun artması gerektiğine inandığını sıkça dile getiren Musk, doğurganlık ile ilgili bir araştırma projesine 10 milyon dolar bağış yaptı.
Elon Musk, doğurganlık araştırmaları için 10 milyon dolar bağışladı

Deli mi dahi mi olduğu uzun yıllardır tartışılan Elon Musk, yeni bir konuyla gündeme geldi. Dünya nüfusunun artması gerektiğine inandığını sıkça dile getiren ve 10 çocuğu bulunan Musk'ın doğurganlık ile ilgili yapılan bir araştırma projesine 10 milyon dolarlık bağış yaptığı ortaya çıktı.

Söz konusu bağış, The Musk Foundation tarafından University of Texas'ta yürütülen Population Wellbeing Initiative adlı projeye gerçekleştirildi. Proje, dünya nüfusunun geleceği, doğurganlık oranları ve ekonomik büyüme gibi konulara odaklanıyor ve insan nüfusunun büyük bir kısmının artık geride kaldığına işaret ediyor. Eğer bu düşüş tersine çevrilmezse, insan nüfusunun gelecek yıllarda hızla azalabileceği düşünülüyor. 

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre dünya nüfusu, 1999'da 6 milyara, 2011'de 7 milyara, 2022'de 8 milyara ulaşırken UNFPA'nın 2023 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu'na göre, güncel rakam 8 milyarı geçmiş durumda. Buna rağmen doğurganlık oranı bütün dünyada düşüyor. 

Tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, 1950 yılında 4,7 olan bu oran 2017'de 2,4'e geriledi. Bunun birden fazla sebebi var. Çocuk ölümlerinin azalması, gebelikten korunmanın yaygınlaşması, daha fazla kadının eğitim alması ve iş hayatına katılması, kadınların sahip oldukları çocuk sayısının azalmasına yol açtı. Ama bu gelişmenin aslında olumlu bir sonuç olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Çocuk ölümlerinin azalması, sağlık hizmetlerinin ve yaşam koşullarının iyileştiğini gösteriyor. Gebelikten korunma yöntemlerinin yaygınlaşması, ailelerin çocuk sayısını istedikleri şekilde planlamalarına yardımcı oluyor. Kadınların eğitim ve iş yaşamına katılması ise toplumun genel refahını artırıyor ve cinsiyet eşitliğine katkıda bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.