Roket ve uydu fırlatma hizmetleri sağlayıcısı Rocket Lab, NASA için uzaya iki uydu fırlatacak. Bu uydular, NASA'nın kutuplardan daha fazla veri toplamak için hayata geçirdiği özel araştırma projesi PREFIRE'a (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) yardımcı olacak.
Ekmek somunu büyüklüğündeki uydular, Mayıs 2024'te fırlatılacak ve 10 ay boyunca veri toplayacak. Bu da şirketin 2018'den bu yana NASA adına gerçekleştirdiği yedinci ve sekizinci uydu fırlatması olacak.
Dünyanın kutup bölgelerinde yer alan buzullar, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerini en yoğun yaşayan bölgelerden biri. Bunlar denizin geniş yüzeyler kaplıyor. Buzulların küresel ısınma nedeniyle erimesi deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Ancak yine de buzulların henüz iklim değişikliği üzerindeki etkileri hala tam olarak anlaşılmadı.
Uydular kutuplardaki enerji alışverişini daha iyi anlamak için veri toplayacak. Toplanan veriler, iklim modellerinin daha doğru oluşturulması ve güncellenmesine yardımcı olacak. Dolayısıyla iklim araştırmaları, iklim değişikliği anlayışı, uzay teknolojisi ve iş birliği açısından büyük bir öneme sahip.
Bunun için uzak kızılötesi spektrumunu kullanacak. Uzak kızılötesi, genellikle araştırılmayan bir enerji spektrumu olarak tanımlanıyor ve ışığın gözle görülmeyen bir dalga boyutunu temsil ediyor. Dünya yüzeyi ısındıkça ve enerji yayılımı değiştikçe, uzak kızılötesi bölgesinde değişiklikler görülüyor. Işık ve enerji yayılımı gün içerisinde ve yıl boyunca değişebiliyor. Bu değişiklikler, dünyanın dönme hareketi ve eksen eğikliği gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Bu değişimleri anlamak, iklim değişikliği ve buzulların erimesi gibi süreçlerin anlaşılmasına yardımcı olabiliyor.
Şirket, 2006 yılında Yeni Zelandalı girişimci Peter Beck tarafından kuruldu. ABD merkezli Rocket Lab, özellikle küçük ve orta ölçekli uyduların uzaya taşınması için tasarlanmış fırlatma roketleri üretme ve işletme konusunda uzmanlaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap