Medya kuruluşları, yapay zeka üreticilerinin içerikleri kullanmak için izin alması gerektiğini söylüyor

Medya kuruluşları, yapay zeka şirketlerinin içerik oluşturmak için telif hakkıyla korunan metin ve görüntüleri kullanmadan önce izin almaları gerektiğini belirten bir açık mektup yayınladı.
Medya kuruluşları, yapay zeka üreticilerinin içerikleri kullanmak için izin alması gerektiğini söylüyor

Çeşitli medya kuruluşlarının oluşturduğu bir konsorsiyum, yapay zeka şirketlerinin içerik oluşturmak için telif hakkıyla korunan metin ve görüntüleri kullanmadan önce izin almaları gerektiğini belirten bir açık mektup yayınladı. Medya kuruluşları, yanlış bilgilerin yayılması ve potansiyel telif hakkı ihlalleri de dahil olmak üzere, yapay zeka araçlarının iş modelleri üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Söz konusu açık mektupta, dünyanın dört bir yanındaki regülatörler, eğitim veri setlerinde şeffaflık ve eğitim için veri kullanmadan önce hak sahiplerinin iznini gerektiren düzenlemeleri değerlendirmeye çağırıldı. Ayrıca medya şirketlerinin yapay zeka model operatörleriyle müzakere etmelerine izin verilmesi, yapay zeka tarafından üretilen içeriğin tanımlanması ve yapay zeka şirketlerinin hizmetlerinde önyargı ve yanlış bilgileri ortadan kaldırmalarını zorunlu kılmaları talep edildi.

Mektubu imzalayan kuruluşlar arasında, Agence France-Presse, European Pressphoto Agency, European Publishers' Council, Gannett, Getty Images, National Press Photographers Association, National Writers Union, News Media Alliance, The Associated Press ve The Authors Guild yer alıyor.

ChatGPT ve DALL-E 2 gibi yapay zeka araçları, asgari metin istemlerine dayalı içerik üretme yetenekleri sayesinde geçen yıl büyük popülerlik kazandı. Ancak bu araçları geliştiren OpenAI ve Stability AI gibi şirketler, eserlerinin izinsiz kopyalandığını iddia eden sanatçı ve yazarların açtığı davalarla karşı karşıya kaldı. Belli ki kurum ve kuruluşların bu alandaki talepleri devam edecek.

Açık mektup sonunda şirketlere nasıl bir yaptırım uygulanacağı ise şimdilik merak konusu olmaya devam ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.