Amazon, beklentileri aşarak yılın ikinci çeyreğinde 134.4 milyar dolar gelir elde etti

Amazon, ikinci çeyrekte 6,7 milyar dolar veya hisse başına 65 sent net gelir bildirdi. AWS, 22.1 milyar dolar gelir elde ederken, reklamcılık gelirleri 10.7 milyar dolara ulaştı.
Amazon, beklentileri aşarak yılın ikinci çeyreğinde 134.4 milyar dolar gelir elde etti

Teknoloji devi Amazon, ikinci çeyrek kazanç raporunu açıkladı. Rapor, analistlerin beklentilerini aşarken, şirket, yayınladığı dokümanlar ile gelir artışının hızlanacağına işaret etti. İkinci çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından Amazon hisseleri yüzde 10 artış gösterdi. 

Bir önceki yıl 2 milyar dolar veya hisse başına 20 sent zarar kaydeden Amazon, bu çeyrekte 6,7 milyar dolar veya hisse başına 65 sent net gelir bildirdi. Söz konusu zarar, şirketin elektrikli araç şirketi Rivian'a yaptığı yatırımın değer kaybetmesinden kaynaklanmıştı.

Hisse başına kazanç, analistlerin 35 sent beklentilerine karşın 65 sent olarak öne çıktı. 131.5 milyar dolar olması beklenen şirketin gelirleri, bu çeyrekte 134.4 milyar dolar oldu. 

Amazon Web Servisleri, 21.8 milyar dolar gelir tahminlerini aşarak 22.1 milyar dolar gelir elde etti. Bu noktada AWS satışlarının ikinci çeyrekte yüzde 12 büyüme gösterdiğini de belirtelim. Öte yandan önceki çeyrekte satışlar yüzde 16 büyüme göstermişti. Bu metriği, 2015'ten bu yana kaydedilen en yavaş büyüme olarak nitelemek mümkün. Ayrıca AWS'nin 7.7 milyar dolar olan operasyon kârının yüzde 70'ini oluşturduğunu eklemekte fayda var. 

Reklamcılık gelirleri ise 10.7 milyar dolara ulaştı. Analistler Amazon'un Reklamcılık kolunun 10.4 milyar dolar gelir elde etmesini beklemekteydi. Reklamcılık segmentinin çeyrek gelirlerinde yüzde 22 artış görüldü. Karşılaştırmak gerekirse, ikinci çeyrekte Google'ın reklam gelirleri yüzde 3.2, Facebook'un reklam gelirleri ise yüzde 12 artış göstermişti.  

Amazon, 2020'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek kazanç seviyesine ulaştı. Şirketin ulaştığı yüksek kârlılık, CEO Andy Jassy'nin maliyet düşürme adımlarının sonuç vermeye başladığını göstermekte. 

Geçtiğimiz sonbahar aylarından bu yana 27 bin çalışanı işten çıkaran şirket, kurumsal işe alımları durdurdu. Küresel çalışan sayısı yıldan yıla yüzde 4 düşüş gösterirken, ikinci çeyreğin sonunda şirkette 1.46 milyon çalışan bulunmaktaydı. 

Amazon, üçüncü çeyrek için 138 milyar dolar ila 143 milyar dolar arası satış beklemekte. Bununla birlikte şirket, üçüncü çeyrekte yüzde 9 ila yüzde 13 arası büyüme beklentisi içinde. 

Son 6 çeyreğinde 5'inde tek rakamlı büyümeler gösteren Amazon, tekrar iki rakamlı büyüme oranlarına dönüş yapıyor.  Şirketin şu anki vizyonunun büyük bir parçasını ise üretimsel yapay zeka oluşturuyor. Özellikle AWS'yi üretimsel yapay zeka alanında müşterilerin uzun vadede tercih ettiği iş ortağı olmaya hazırlıyor. Bununla birlikte şirket, birden fazla üretimsel yapay zeka girişimine sahip olduğuna da dikkat çekti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.