Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, meme kanserini teşhis eden elektronik sütyen geliştirdi. Üretilen elektronik sütyen, ultrasonik alıcılarıyla kanserli dokuları tespit edebiliyor ve böylece günlük olarak tarama yapılabiliyor. Bu sayede periyodik tarama ile gözden kaçabilecek vakaların yakalanabileceği tahmin ediliyor.
Mıknatıslar yoluyla yama gibi duran ve deliklerden oluşan cihaz, meme dokusunun farklı açılardan incelenmesini sağlıyor; gerçek zamanlı veri elde edilmesine yardımcı oluyor.
Evde kullanılabilecek şekilde tasarlanan ve doğrudan göğüse takılan cihaz, delikler sayesinde deriye direkt temas edebiliyor. Altı farklı pozisyonda takılabilen cihaz tüm memenin ultrasonunu çekebiliyor. Bu uygulama için de herhangi bir medikal tecrübe gerekmediğinin altını çizelim.
Araştırmacılar cihazı, 71 yaşında ve meme kistleri olan bir kadın denekle test etti. Yapılan testler sonucu cihaz ile 0.3 cm çapındaki kistler tespit edilidi. Cihaz, geleneksel ultrason ile kıyaslanabilir çözünürlüğe sahip. Meme dokusunun 8 cm derinliğe kadar görüntülenebildiği ortaya konuldu.
49 yaşındaki teyzesi meme kanserine yakalanınca fikri geliştiren Dağdeviren'e projede Wenya Du, Lin Zhang, Emma Suh ve Dabin Lin eşlik etti. Massachussets Institute of Technology'de (MIT) görevli Dağdeviren aynı zamanda giyilebilir kalp pilinin mucidi olarak biliniyor.
Meme kanseri, erken teşhis edildiğinde hastanın yaşama oranı yüzde 93 olan bir kanser türü. Türkiye'de de bu alanda çalışan dikkat çeken bir girişim de mevcut. Alara Akçasız ve Zeynep Akçasız tarafından meme kanserinin erken teşhisini kolaylaştırmak amacıyla kurulan Triwi, ayda sadece 5 dakikalık bir kullanım süresi ile doğru zamanda doğru meme muayene yapıp telefon aracılığıyla iletişim kuran bir sütyen şeklinde karşımıza çıkıyor. Akıllı sütyen önce göğüse doğru şişmeye başlıyor. Göğüsün her noktasına basınç uyguluyor. Basınca karşı aldığı tepki sütyen içindeki devrelerle akıllı telefona iletiliyor. Verilere göre yeni kitle var mı, var olan kitlenin önceki muayeneye göre değişimi görülebiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap