Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda e-ticaret kanunu olarak bilinen kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti. İptali istenen maddeler arasında, elektronik ticaret aracısı hizmet sağlayıcının yükümlülükleri ile elektronik ticaret lisansına ilişkin hükümler bulunuyordu. Anayasa Mahkemesi'nin kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu'nda bazı değişiklikler yapan 7416 sayılı kanunu 29 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı ve 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girdi. Bu süre zarfında, özellikle büyük e-ticaret platformları yeni yasadan fazlasıyla etkilendi. Hatta Trendyol, yeni e-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan para yükleme dahil birkaç hizmetini durdurdu.
Kanunun yayınlanmasının hemen ardından kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açıldı. İptal istenen maddeler arasında, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının yükümlülükleri ile elektronik ticaret lisansına ilişkin hükümler de bulunuyordu.
Yeni E-Ticaret Kanunu’na göre; e-ticaret pazar yerlerinde gerçekleşen ticaret hacmi üzerinden bir lisans ücreti alınacak. Yani net işlem hacmi 10 milyar TL'nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar, faaliyetine devam edebilmek için 1 Ocak 2025 tarihine kadar ilgili bakanlıktan lisans alacak ve lisansını yenileyecek.
Bu haftanın başında Webrazzi genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah ile Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz'ın birlikte hazırladığı Politikod'un ikinci bölümünün konusu bu dava idi. Şahbaz, iptal davasının kararına dair e-ticaret kanununu kısmen iptal edilebileceğini ya da çok tartışılan e-ticaret lisans ücreti gibi birkaç maddeyi yürürlükten kaldırabileceğini söylemişti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap