Meta, Avrupa Birliği'nde kişiselleştirilmiş reklamlarının erişimini sınırlamak zorunda kalıyor. Lüksemburg merkezli mahkeme, Meta'nın Facebook markasının AB'de, bazı kişiselleştirilmiş reklamları sunmadan önce onay alması gerektiğine karar verdi. Söz konusu karara bakıldığında, kişiselleştirilmiş reklamlar, kullanıcıların izni olmadan bu hacimde verinin işlenmesini haklı göstermiyor. Teknoloji devi de bu nedenle bazı kısıtlamalara maruz kalacak.
Meta'nın The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamaya göre sosyal medya devi an itibarıyla mahkeme kararını değerlendiriyor, bu konuda gelecekte daha fazla bilgi paylaşılacağının da altı çiziliyor.
Facebook, Instagram ve WhatsApp kullanıcıları, bu platformları kullanmak için kişiselleştirilmiş reklamları kabul etmek zorunda. Meta da bu kapsamda AB'den aldığı 390 milyon euroluk cezaya itiraz ediyor. Yönetim organı, bunlar için özgürce verilmiş onay olması gerektiğini söylüyor ve Meta'nın sadece Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı temel düzeyde kullanmak için reklam hedefleme verileri isteyerek Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiğine inanıyor. Mahkeme, yeni kararda ise insanların isteyerek izin verdiklerini kanıtlamanın site operatörüne bağlı olduğunu belirtiyor.
Alman Federal Kartel Ofisi başkanı Andreas Mundt, AB mahkemesinin kararının veri ekonomisinin iş modelleri üzerinde geniş kapsamlı etkileri olacağını söyledi.
Yeni kararın nasıl sonuçlanacağı şu an için belirsiz. Ancak Meta, Facebook ve diğer platformlarda kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için izin almak zorunda kalabilir gibi duruyor. Bu gelişme kullanıcılar için gizliliğin artması anlamına gelse de Meta'nın kazançlarının düşmesine neden olabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap