Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (The National Music Publishers' Association) sektördeki en büyük sanatçıları temsil eden 17 müzik yayıncısı adına Twitter'a dava açtı. Tennessee federal mahkemesine sunulan dava dosyası, şirketin, yayıncıların telif hakkı yasası kapsamındaki münhasır haklarını ihlal ettiğini belirterek, Twitter'ın iş modelini, müzik bestelerinin, telif haklarını ihlal eden kopyalarıyla beslediğini öne sürdü.
Dava dosyası kapsamında yaklaşık 1700 şarkının listesi teslim edildi. İddialara göre yayıncılar, bu şarkıların telif hakları konusunda Twitter'a uyarı gönderdi ancak şirket, bu konuda hiçbir adım atmadı. Kurum, her bir ihlal için Twitter 150 bin dolar ceza kesilmesini talep ediyor.
Eski çalışanların geçmişte aktardığına göre, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının akabinde maliyetler nedeniyle müzik lisansı anlaşmaları sonlandırıldı. Söz konusu anlaşmanın maliyetinin yıllık olarak 100 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. Aynı şekilde Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından Twitter ile 3 büyük plak şirketi arasındaki anlaşmaların durdurulması da gündeme gelmişti.
Buna ek olarak Twitter Blue ile kullanıcıların platforma uzun formatta video yükleyebilmesi, yeni telif hakkı ihlallerinin de kapılarını araladı. The Super Mario Bros. ve Avatar: The Way of Water filmlerinin, saatler boyunca platformdan kaldırılmadan kalması, bu davanın konu başlıklarından biri oldu.
Elon Musk'ın platformda benimsediği tavır da dava dosyasında kendine yer buldu. Bir kullanıcının 5 telif hakkı ihlali uyarısı üzerine hesabının askıya alınması konusunda yakınmasına karşılık, Elon Musk'ın kullanıcıya aboneliğe geçmesini önermesi, şirketin telif hakları konusundaki duruşunun bir temsili olarak yansıtıldı.
Şimdiye kadar Twitter'a bildirilen telif hakkı ihlalleri arasında müzik videoları, canlı müzik performanslarının videoları ve telif hakkıyla korunanan müziklere yer verilen videolar yer alıyor. Suçlamalara göre, Twitter, kullanıcıların platformda geçirdiği vakti artırmak için bu videolardan yararlanıyor.
Bu noktada TikTok, Facebook, Instagram, YouTube ve Snapchat gibi pek çok sosyal ağın müzik yayıncıları ve plak şirketleriyle anlaşma imzaladığını belirtelim. Hatta bu konuda Twitch, Roblox ve Peloton, Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği ile anlaşan kurumlar arasında yer alıyor.
Son olarak Twitter'ın dava konusunda sessizliğini koruduğunu belirtelim. Elon Musk ve yeni CEO Linda Yaccarino konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap