GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu'nun katılımıyla bugün gerçekleşen basın toplantısında GoArt’ın büyüme hedeflerini paylaşıldı. Bununla birlikte toplantıda Metaverse dünyasının Türkiye ekonomisi açısından yarattığı büyüme fırsatları da konuşuldu.
Temelleri 2017 yılında atılan artırılmış gerçeklik (AR) temelli mobil metaverse girişimi GoArt Metaverse, platformunda sunduğu oyunlaştırma katmanıyla markaların Web3'e geçişini kolaylaştırıyor. Girişim, fiziksel dünya ile sanal dünyayı birbirine bağlamak üzere; şimdiki zaman, gelecek zaman ve geçmiş zaman arasında bir portal vazifesi gördüğü bir kurguyla hareket ediyor.
Markalar GoArt Metaverse ile kendi ürünlerine, fiziksel ve sanal trafik yaratmış oluyor. Ayrıca platformda markaların etkinlik düzenlemesi de mümkün. Marka ile çalışan kurumlara baktığımızda, T.C. İletişim Başkanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu, Halk bankası, Trendyol, AstraZeneca, Damat Tween ve Kiğılı gibi önemli isimleri görmekteyiz. Türkiye İş Bankası'nın da Ağustos ayında GoArt Metaverse'de yerini alması bekleniyor.
Kullanıcılar, fiziksel mekanların, artırılmış gerçeklik destekli geçmişini, gerçek zamanlı olarak görebiliyor. Ayrıca kullanıcılar, şimdiki zamanda topladığı enerjilerle, geçmiş zamana yolculuk ederek, bölgenin geçmişinde gelir kazanımına yönelik faaliyetlerde bulunabiliyor.
GoArt Metaverse ekibi
ABD ve Türkiye'deki merkezlerinde toplam 89 kişilik ekibiyle faaliyetini sürdüren GoArt Metaverse, Dubai ve Singapur'da hub kurduğunu da açıkladı. GoArt Metaverse'ün Türkiye'deki ekibinde 30'a yakın geliştirici yer almakta. Burak Soylu ayırca Texas'taki geliştirici ekibiyle 2 yıla yakın lokasyon pinleme üzerine çalıştığını aktardı. Bunun yanında ekibin güçlü bir sanat takımı bulunmakta. Takımda şehir plancısı rolü de mevcut.
Öne çıkan veriler ve hedefler
Platformda şimdiye kadar 1 milyondan fazla 3D içerik üretildi. Şu an GoArt APP'de 100 binden fazla kullanıcı mevcut, günlük aktif kullanıcı sayısı ise 50 bin olarak öne çıkmakta. GoArt Metaverse'de bir kullanıcı ortalama 40 dakika evrende kalıyor. Burak Soylu'nun açıkladığı verilere göre, girişim geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 100 büyüme gösterdi. Buna ek olarak GoArt Metaverse, 2022 yılını pozitif bir nakit akışı ile tamamladı. Girişim, 2024 yılında geçen yıla göre 2 kat büyüme göstermeyi hedefliyor. Ayrıca müşteri portföyünün de yaklaşık olarak 1 milyon kullanıcıya çıkarılması planlanmakta.
Toplantıda platformun geliştirdiği projelerin ziyaret sayıları da konuşuldu. Paylaşılan verilere göre, Beyoğlu belediyesi ile geliştirilen 19. yüzyıl projesi son 6 ay içinde dünyanın 52 ülkesinden 720 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Elazığ, Harput bölgesinde geliştirilen proje ise 520 bin kişi tarafından ziyaret edildiği açıklandı.
Girişimin büyüme hedefleri, turizm, marka iş birlikleri ve Creator Tools (Geliştirici Araçları) olmak üzere 3 ana strateji etrafında toplanıyor. Gelecek planları kapsamında 2024'ün Ocak ayında Masaüstü platformunun da hayata geçmesi planlanıyor. Mobil AR'ın yanı sıra kontakt lensler de şirketin yatırım planları arasında yer alıyor. Şirket, 2024 yılında kendi token'ını da yayınlamayı düşünüyor. Burak Soylu bu konuda şunları söyledi:
Ayı sezonu, kripto ve blockchain ekosistemi için zorlu bir süreçti. Bizler de bu süreci önceden öngörerek çıkarmayı hedeflediğimiz Token’ımızın piyasaya çıkışını erteleme kararı aldık. Kendi kripto para birimimizi çıkarmak için çok fazla imkânımız var. Token ile ilgili stratejimizi, yol haritamızı, utilityleri ve yönetim biçimlerimizi hazırladık. Ekosistemdeki regülatif belirsizliklerden ötürü uygun bir noktaya gelinceye kadar lansmanı park ettik. Yakın gelecekte bu durumun çözülerek ilerleyeceği düşünülüyor. Token’ımızı 2024 senesi içerisinde çıkarmayı hedefliyoruz.
Polygon tabanlı GoArt Metaverse ilerleyen dönemde çoklu zincir olarak tercüme edebileceğimiz multi-chain bir yapı benimsemeyi planlıyor. Soylu, halihazırda globalleşmiş bir firma olduklarını belirtirken, Web3 ve blockchain alanlarında Polygon, Chainlink, Blockchain Game Alliance, Chromaway gibi global iş birliklerinin bulunduğunu vurguladı.
Bunlara ek olarak girişim, geliştirici araçları (Creator Tools) yayınlamayı planlıyor. Bununla beraber Kullanıcıların Oluşturduğu İçeriklerin (UGC) yaygınlaşmasını sağlayacak bir araç da yayınlanacak. Böylece kullanıcılar kendi 3 boyutlu alanlarını yaratabilecek. Aynı zamanda Web2’deki sosyal medya hesaplarının ve paylaşımlarının, Web3’te oluşturabilecekleri alana entegre edilmesi sağlanacak.
GoArt Metaverse, önümüzdeki yıldan itibaren turizm tarafında operasyonları için Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde ciddi bir büyüme öngörüyor. Girişim, 2025 yılı için Doğu Asya’da ve 2026 yılı için de Amerika’da büyümeyi hedefliyor.
Türkiye'de ve Küresel Pazarda Metaverse Metrikleri
Citi tarafından hazırlanan Küresel Metavarse Perspektifler ve Çözümleri raporuna göre Global Metaverse pazarının 2030 yılında 8 ila 13 trilyon dolar arasında bir değere erişmesi ve 5 milyar kullanıcıya ulaşılması öngörülüyor. Bu tahminler VR gözlüklerin yanı sıra mobil tabana da bakılarak yürütülüyor.
Metaverse’ün e-ticaret, perakende, turizm, kültür-sanat eğitim, oyun ve e-spor başta olmak üzere farklı sektörler üzerinden Türkiye'ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 37,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Deloitte’un “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” araştırmasına göre; Metaverse potansiyel olarak Türkiye’ye 2035 için öngörülen GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar bir ekonomik değer sağlayacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap