Geçtiğimiz günlerde sahte Pentagon patlaması fotoğrafı örneği ile yapay zekanın yapabileceklerini sizlerle paylaşmıştık. Pentagon binasının yanında gerçekleşen patlamayı gösteren bir fotoğraf, Twitter'da bir anda popüler oldu. Tabii ki sosyal medya platformunda bir anda panik ortamı oluştu ve herkes işin aslını öğrenmeye çalıştı. Hatta bu olaydan sonra borsada düşüş bile yaşandı.
Twitter ise bu tarz olayların önüne geçebilmek için görsellere kitle kaynaklı teyit mekanizması ekledi. Topluluk notları olarak tercüme edebileceğimiz Community Notes özelliği kapsamında kullanıcılar, bir görselle ilgili bilgiler ekleyebilecek. Söz konusu bilgiler, yakın zamanda yayınlanan ve görselle eşleşen diğer görsellerin de altında belirecek.
If you're a contributor with a Writing Impact of 10 or above, you’ll see a new option on some Tweets to mark your notes as “About the image”. This option can be selected when you believe the media is potentially misleading in itself, regardless of which Tweet it is featured in. pic.twitter.com/zMtXBspN5p
— Community Notes (@CommunityNotes) May 30, 2023
Twitter konuyla ilgili yaptığı açıklamada yapay zeka tarafından üretilen sahte görsellere dikkat çekerek, bu görselleri, kafa karıştırıcı, korkutucu ve eğlendirici olarak tanımladı. Şirket, bu sayede görsellerin hızlıca viral olduğunu dile getirdi. Hatırlarsanız Pentagon görselinin öncesinde de Papa Francis'in resmi kıyafetleri yerine sokak kıyafetleriyle gezdiğini gösteren bir görsel sosyal ağlarda dolaşmaktaydı.
Bu yeni özellik kapsamında kullanıcılar, tweet'in kendisine mi yoksa içinde yer alan görsele mi bağlam eklediklerini belirleyebilecek. Bu arada özelliğin şu an için yalnızca tek bir görsel için geçerli olduğunu belirtelim. Ancak şirket, önümüzdeki dönemde özelliğin, videolarda ve birden fazla görsel içeren gönderilerde de kullanılmasını sağlayacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap