Japonya, 2025 yılına kadar uzaydan güneş enerjisi elde etmek istiyor

Bir Japon kamu-özel sektör ortaklığının 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi ışınlama girişiminde bulunacağı bildirildi.
Japonya, 2025 yılına kadar uzaydan güneş enerjisi elde etmek istiyor

Japonya, güneş enerjisini uzaydan ışınlamayı mümkün kılmak için uzay idaresi JAXA ile çalışmalara başladı. JAXA bilim adamları, 2015 yılında bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmak için yeterli enerji olan 1,8 kilovat gücü başarılı bir şekilde ışınlamıştı ve ülkenin şu anda böyle bir adım atmasının nedeni de aslında bu.

Bir Japon kamu-özel sektör ortaklığının 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi ışınlama girişiminde bulunacağı bildirildi. Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara tarafından yönetilen ve 2009 yılından bu yana uzay tabanlı güneş enerjisi üzerinde çalışan proje, yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirmeyi deneyecek. Bunlar daha sonra dizilerin topladığı güneş enerjisini yüzlerce mil ötedeki yer tabanlı alıcı istasyonlara ışınlamaya çalışacak.

Aslında uzaya dayalı güneş enerjisi kavramı, 1968'de Amerikalı bir fizikçi tarafından önerilmişti ve bu öneri, 36 bin kilometre yükseklikte elektrik üretmek için güneş panellerinin uzaya fırlatılmasını içeriyordu. Bu süreçte, üretilen güneş enerjisi daha sonra mikrodalgalara dönüştürülüyor ve tekrar elektrik enerjisine dönüştürüldüğü yerdeki alıcı istasyonlara iletiliyor. O günden bugüne, aralarında Çin ve ABD'nin de bulunduğu birkaç ülke bu fikir için zaman ve para harcadı. Bu teknoloji oldukça cazip çünkü yörüngedeki güneş panelleri potansiyel olarak sınırsız yenilenebilir enerji kaynağını temsil ediyor.

Ancak Japonya bir dizi yörüngesel güneş dizisini başarıyla konuşlandırsa bile, teknolojinin gerçek olup olmayacağı merak konusu. Zira 1 gigawatt ya da yaklaşık bir nükleer reaktör kadar güç üretebilecek bir dizi üretmek mevcut teknolojilerle yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak ve bu maliyet de projenin sürekliliğini zorlayabilecek bir etken. Bu alanda neler olacağını kısa bir süre sonra hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.