Google Cloud, ilaç keşfi ve hassas tıp alanında yapay zeka destekli çözümlerini piyasaya sürdüğünü açıkladı. Yeni bir ilaç keşfetmek, uzun, pahalı ve kompleks bir süreç. Binlerce bileşik için yapılan testleri daha verimli hale getirmek için yapay zeka teknolojilerinden yararlanılıyor. Deloitte raporuna göre, ilaç şirketleri, tek bir ilacı piyasaya sürmek için 2 milyar dolara kadar yatırım yapıyor. Klinik deneylere giren ilaçların yüzde 90'ından fazlası, o ilaçların işe yaramadığını gösteriyor.
İlaç keşfi alanında çalışan Target and Lead Identification Suite adlı bir araç, ilaç geliştirme için en önemli yapı taşı olan proteinlerin yapısını analiz ediyor. İlaç geliştirmede vücudun işleyişi için önemli olan proteinlerin şeklini bilmek önem taşıyor.
Yapay zeka aracı, bilim insanlarının, kullanıcıların kuruluşlar arasında güvenli bir şekilde veri alışverişi yapmasına olanak tanıyan platform olan Google Cloud'un Analytics Hub'ı ile çalışıyor. Araştırmalardaki verilerin alınmasını, paylaşılmasını ve yönetilmesine olanak sağlıyor. Araştırmacılar, makine öğrenimi modeli AlphaFold2'nin yardımıyla protein yapısını tahmin etmek için bu verileri kullanıyor. AlphaFold2, bir proteinin üç boyutlu yapısını tahmin edebiliyor. Bu tahmin, araştırmacıların bir proteinin hastalıktaki işlevini anlamalarına yardımcı oluyor. Bu, yeni ilaç keşfinde oldukça kritik bir nokta.
Google'ın ana şirketi Alphabet bu alanda 2021 yılında çalışmaya başladı. Şirket, ilaç keşfi için yapay zeka teknolojisini kullanacağı açıkladı. Alphabet yeni şirketiyle yapay zeka alanında çalışan DeepMind'in protein katlama teknolojisini geliştireceği söyledi. Isomorphic Laboratories çatısı altında yürütüleceği belirtti.
Genom verisi depolama
Google Cloud'un ikinci çözümü ise genom veri depolama, analiz ve paylaşımı üzerine çalışan Multiomics Suit. Genom, bir organizmanın genetik bilgisini taşıyan genlerin tamamı olarak tanımlanıyor. Her genom o organizmayı yeniden oluşturmaya yarayan bilgiyi taşıyor. İnsanlarda 3 milyar DNA parçası (baz çifti) bulunuyor. Bir taraftan genom teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerin sağlık uygulamalarıyla birleşmesi, gelecek için ümit veren bir alan. Çünkü başta kanser olmak üzere tedavi ile ilaç geliştirme süreçlerini baştan aşağı değiştiriyor.
Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü'ne göre, tek bir insan genom dizisi 200 gigabayttan fazla depolama alanı gerektiriyor. Araştırmacılar, 2025 yılına kadar dünyanın genomik verileri depolamak için 40 eksabayta ihtiyaç duyacağına inanıyor. Bu noktada bu Multiomics Suit ön plana çıkıyor.
Binlerce yıl önce nesli tükenen mamut türünü Kuzey Kutbu tundrasına 2028'e kadar geri getirmeyi planlayan biyobilim şirketi Colossal, bu teknolojiyi denemeye başladığını açıkladı. Bundan önce şirketin veri yönetiminin büyük bölümünün e-tablolar aracılığıyla manuel olarak yapıldığı söylendi.
Analistler, Google'ın duyurduğu yapay zeka alanındaki yeni gelişmelerin birkaç yıl içinde trilyon dolarlık piaysa değerine sahip olacağı görüşünde. Bu oldukça haklı bir iddia. Çünkü geçen hafta Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri, geliştirici konferansı Google I/O 2023'te tanıtılan birkaç yapay zeka araçlarının ardından yüzde 4,3 arttı. Google, her anlamda bu yarışın önemli aktörlerinden bir olduğunu bir kez daha kanıtladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap