Dijital pazarlamadan, e-ticarete web3 hayatımızda nasıl yer alacak sorusunun cevabını sizlere aktaracak olan Webrazzi XYZ, Wyndham Grand İstanbul Levent'te günün erken saatlerinde başladı. Konferansın ikinci kısmı ise Adjust Senior Partnerships Manager'ı Yiğit Atakan'ın yaptığı "Global Mobil App Trendlerine Kıyasla Türkiye'nin Performansı" başlıklı sunumuyla devam ediyor.
Yiğit Atakan, dünyada her geçen gün işlevselliğini artıran mobil cihazlar, e-ticarette de önemli pay sahibi olmaya devam ettiğini söyleyerek sözlerine başladı. Buna paralel olarak şirketler mobil sektörüne odaklandığını söyledi.
Reklam harcamalarında dünya genelinde 336 milyar dolarlık büyüme
2022'nin reklam harcamaları konusunda bilgi veren Atakan, dünya genelinde 336 milyar dolarlık bir büyüme söz konusu olduğunu ve bunun bir önceki seneye göre yüzde 14'lük bir artışa denk geldiğini belirtti. Yani mobil büyümenin ilk kez kesintiye uğradığını kaydetti.
Küresel anlamda e-ticarette "install" yani yüklenmelerin yüzde 0,6 oranında azaldığı ama sessions yani oturumların yüzde 12 arttığını söyledi. Geçen kasım ayında ise yüklemelerin yüzde 4 ve oturumların ise yüzde 12 artmasıyla dünya genelinde bu anlamda rekor kırıldığını kaydetti. Oturum uzunluklarının ise 2021'de 10,57 iken 2022'de 11,2'ye çıktığı belirtildi.
E-ticarette satın almaların önemine dikkat çeken Atakan, ödeme sistemine göre sepet ortalamasının değiştiğini söyledi. Atakan'ın aktardığı bilgilere göre; Orta Doğu Kuzey Afrika (MENA)'da e-ticaret gelirinin 2025 yılına kadar toplam 148 milyar dolara ulaşması beklendiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bu bölgede öne çıkan ülkeler arasında gösteriliyor. Türkiye'de e-ticaret sektöründe iki sene içinde 44 milyar dolar gelir bekleniyor." Yiğit Atakan, bunun en önemli nedeni nüfusun yoğunluğu ve teknolojik alt yapı olduğunu belirterek adaptasyon ve kullanıcı tarafında reklam veren tarafta daha net çözümler sunabildiklerini söyledi.
Dünya genelinde markaların 5 medya kanalını aktif kullandığını belirtirken Türkiye'de ise yeme-içme sektörü ve e-ticaret en fazla 4 medya kanalında aktif olduğunu kaydetti. Atakan, "Globalde reklam harcamaları azalsa da kullanılan kanal sayısı artıyor. Merkezi bir data toplama sisteminin olması önemli stratejik kararların alınmasında veriyi tek bir noktaya toplamak önem kazanıyor" dedi.
2023'te fintech sektöründe pozitif bir etki olduğunu söyledi ve küresel anlamda fintech uygulamalarının geçen sene yıllık bazda yüzde 19 büyüdüğünü sözlerine ekledi. Yiğit Atakan, Türkiye pazarının MENA Bölgesi'nde fintech sektörünün büyümesi açısından üçüncü ülke olduğunu belirtti; bunun nedenini ise Türkiye'deki regülasyonların esnekliğine bağladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap