İçerik üreticilerini ödüllendiren ve içeriklerinden gelir kazanmalarını kolaylaştıran Kaira, bir Web3 sosyal medya platformu. Polygon blokzinciri üzerinde geliştirilen Kaira, tıpkı Reddit, ekşi sözlük veya Quora gibi forum tabanlı bir yapıya sahip. Kaira, 2017 yılından beri Web3 ekosisteminde bulunup çeşitli girişimler ile tanınan Mesut Gülecen, Uluç Muslu ve Yusuf Altunbıçak tarafından 2021 Kasım ayında kuruldu.
Kullanıcılar, platformda çeşitli tartışma başlıkları açıp bu başlıklarda fikirlerini yazılı veya görsel olarak paylaşabiliyor. İçerik üreticileri, platformda, NFT ve akıllı kontrat teknolojisi ile merkeziyetsiz bir sosyal medya deneyimi yaşarken, kurgulanan token ekonomisiyle aynı zamanda ürettikleri içerikler için token ödülleri kazanabiliyor olacaklar.
Girişim, yaratıcı ekonomi pazarına Web3 araçları ile yeni bir ekonomi modeli kazandırmayı amaçlıyor. Buna ek olarak girişimin, Influencer ve hayran kitlelerine yönelik sosyal medya üzerinden görünürlük ve etkileşim odaklı yeni nesil gelir modelleri de sunması planlanıyor. Kaira'nın merkeziyetsiz yapısı ile sansüre karşı dirençli olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte platform kullanıcı verilerinin güvenliği ve şeffaflığı için ise blokzincirinin gücünden yararlanıyor olacak.
Platformda, kullanıcılar, NFT'ler aracılığıyla takipçilerinin, ürettikleri içeriklerin ve sosyal medya profillerinin gerçekten sahipliğini ellerinde tutuyor. Örneğin, kullanıcılar, sosyal medya profillerini bir NFT halinde cüzdanlarında buldurabilir, ürettikleri içerikleri bir NFT olarak takipçilerine satıp gelir elde edebilirler. Böylece kullanıcılar merkezi sosyal ağların aksine ürettikleri değerin gerçek sahibi olabilir. Girişim bu gibi özellikleri, geleneksel sosyal medya platformlarındaki gibi kolay bir kullanıcı deneyimi ile sunmak üzere hareket ediyor.
Girişimin öne çıkan verileri
Girişimin paylaştığı bilgilere göre, geçtiğimiz aylarda platformun demo versiyonunun kullanıcı simülasyonuna açıldığı 4 aylık süreçte platforma 22 binden fazla kullanıcı katıldı. Bu dönemde 50 binden fazla içerik paylaşılırken, toplamda platform üzerinde 500 binden fazla işlem gerçekleşti. Platform, demo versiyonu ile başta Amerika ve Güney Asya ülkeleri olmak üzere global Web3 topluluğu tarafından ilgi gördü.
Kaira, erken aşamada genel kullanıcı profilinden ziyade Web3 adaptasyonunu tamamlamış kullanıcıları hedefliyor. Bu açıdan geleneksel sosyal medya platformları yerine Web3 sosyal ağları ile rekabet etmeye hazırlanıyor.
Kaira, Reddit, Meta, Starbucks gibi markalarla anlaşması bulunan Polygon Studio ile iş birliği yapıyor. Girişim, başta Steemit, Mastadon, Mirror ve Solcial olmak üzere Web3 sosyal medya platformları ile sıkı bir rekabete hazırlanıyor.
We are excited to announce our collaboration with @polygonstudios!https://t.co/GKs0SIwGoc will be able to reach more #Web3 communities on @0xPolygon through our collaboration with #Polygon Studios!
It's time to meet #DeFi on a decentralized social network! pic.twitter.com/M6LuYiQpAr— Kaira (@KairaNetwork) November 15, 2022
Girişimin gelir modeli
Platform, B2C tarafında kullanıcılardan platformun kendi tokeni olan KAI token'ı satın alıp hesaplarında kilitlemelerini bekliyor. Bu sayede kullanıcılar platformun gelir kazanma odaklı premium özelliklerini kullanabilecek. Bu yönü ile KAI token, Kaira platformu içerisinde teşvik ve ödüllendirmede önemli bir kaldıraç rolü üstlenirken, girişim için ise gelir kaynağı olarak konumlanmakta.
Diğer taraftan markaların Web2 sosyal ağlarının aksine doğrudan cüzdan ve cüzdanlardaki varlıkları hedefleyen reklam kampanyaları oluşturabileceğini belirtelim. Böylece markalar doğrudan hedefledikleri Web3 kullanıcı profiline daha düşük maliyetler ile reklam gösterebilir. Platformun reklamcılık hizmetinden faydalanmak isteyen markalar ise girişimin B2B tarafındaki gelir kalemini oluşturuyor.
Bu ay Beta versiyonunu kullanıma açmaya hazırlanan Kaira, başlangıçta kripto adaptasyonunun yüksek olduğu Türkiye, Amerika ve Güney Asya ülkelerinde büyümeyi hedefliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap