Üretimsel yapay zeka teknolojileri, kodlamadan görsel üretimine pek çok alanda araçlara yeni özellikler eklerken, markaların iletişim dilini de etkilemeye başladı. Bununla beraber yaratıcı sektörlerin de üretim süreçlerine yeni bir katman eklendiğini söyleyebiliriz.
Geçmişte Ogilvy'de CDO olarak görev alan Kayhan Dural, yeni şirketi Consciouslab'i duyurdu. Consciouslab üretimsel yapay zeka destekli bir yaratıcı laboratuvar olarak karşımıza çıkıyor. Şirket, yaratıcı ekipleri, kendi içindeki yapay zeka ekibi ve modelleri ile destekliyor. Bununla beraber, NLP, difüzyon gibi dönüştürücü bazlı yapay zeka modellerini birleştirerek iletişim ihtiyaçlarına da cevap veriyor.
Once upon a time, in a world where technology and innovation were constantly advancing,
A new lab emerged, unlike any other, its essence truly entrancing.
Built in the sky, with stars as its guide,
Consciouslab was its name,
creativity amplified. pic.twitter.com/vJCUcGipvK— Consciouslab (@consciouslab_) April 13, 2023
Web3, AR, Veri Görselleştirme ve Blockchain gibi teknolojilerle, markalar için strateji ve yaratıcı fikirler geliştiren Consciouslab, bu fikirleri uygulamakta da markalara destek oluyor. Bu anlamda Consciouslab'i yeni bir ajans yapısı olarak tanımlamak mümkün. Kayhan Dural bu yeni ajans yapısını şöyle aktarıyor:
Yapay zekanın en fazla etkilediği ve dönüştürdüğü sektörlerden bir tanesi reklam ve pazarlama sektörü. Bu noktada yaratıcılığın daha ön plana çıktığı, insan sayısının dramatik azaldığı, teknolojiyi kullanarak daha efektif sonuçlar elde edecek olan yepyeni yapılar göreceğiz. Consciouslab’in, bu yapıların ilki olacağını ve teknolojiyi efektif kullanan başka modelleri de kısa süre içerisinde göreceğimizi düşünüyorum.
Topluluk yönetimi Web3'ün kalbinde yer alıyor. Kayhan Dural, Consciouslab’in topluluğunda, Web3 odaklı bir yaklaşım ile müşterek üretime (co-creation) ve içerik sahipliği modellerine yer vermeyi planlıyor:
Consciouslab sadece markalara iletişim hizmeti vermeyecek. Kendisi de Web3 dünyasında aktif olarak projeler üretecek ve bir topluluğa sahip olacak. Bu noktada hem markalarla hem de yaratıcılarla co-creation modeli bizim için en önemli modellerden bir tanesi olacak.
Bu kapsamda şirketin Discord sunucusu üzerinden yürüteceği iletişim stratejisi ise şöyle:
Discord yeni web’in en önemli platformlarından biri. Discord’da uzmanlaşmış, tecrübeli topluluk yöneticileri ve Discord developer’ları Consciouslab’in temel kaynaklarından birini oluşturuyor. Web3 odaklı projeler ile popülerleşen Discord, GenZ odaklı iletişime önem veren tüm marka ve start-up’lar için her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Consciouslab hem co-create edeceği Web3 projeleri hem de iletişim odaklı yeni nesil ihtiyaçlarda Discord’da aktif olacak.
Kayhan Dural, yaratıcı alanlarda çalışan kişilerin ve freelancer'ların Consciouslab'in yapısında nasıl yer alacağını da detaylandırdı:
Consciouslab halihazırda bir yaratıcı laboratuvar. Sektörün önde gelen yaratıcı yeteneklerini yapay zeka merkezli yeni teknolojilerle besleyerek iletişime yepyeni çözümler getirmeyi hedefliyor. Yeni dönemde yaratıcıların belirli bi yapıda uzun süre çalışmasını pek olanaklı görmüyorum. Consciouslab’de çalışılan projeye göre yaratıcı seçebilecek şekilde esnek çalışma modelleri geliştirdik. Bu modellerin arasında freelance çalışmak da var.
Son olarak Kayhan Dural'a, "İletişim stratejilerinde yapay zeka ve Web3 teknolojilerine yer vermek isteyen markalar nereden başlamalı?" sorusunu yöneltiyorum. Dural, yeni iletişim teknolojilerinin nihai hedeften ziyade birer araç olduğunu vurguluyor:
Öncelikle neden bu teknolojilere yer vermek istediğini belirlemek ile başlamalı :) Yeni iletişim teknolojileri ana iletişim hedeflerine hizmet etmek için var. Bu nedenle nihai hedeften ziyade birer araçlar. Bu noktada yaratıcılığa ve iletişime ihtiyacı olan her marka, her yapı bu teknolojileri öğrenmeye ve adapte olmaya başlamalı.
Yapay zeka ile yaratıcı üretimde birçok süreç kısalabiliyor. Yaratıcı sürece bir katkısı olmayan, yoran birçok süreci atlayabildiğimiz için gerçek yaratıcılığın önü açılıyor. Aynı zamanda prompt ve dil bazlı yeni AI modelleri sayesinde yaratıcılığa direkt hizmet eden yepyeni bir kanvas daha açılıyor.
Web3’ün aslında web’in yenisi olduğunu hatırlamakta fayda var. Platformlardan ziyade topluluğun ön planda olduğu, reklamdan ziyade partnerliklerin, iletişim kalitesinin öne çıktığı bir model. Ayrıca web3 dünyasında merkeziyetsiz reklam modelleri ile çoğunluğu komisyona giden ve potansiyelinin henüz çok azını gerçekleştirebilen dijital reklam tarafında da yepyeni modeller göreceğiz.
Consciouslab kurucusu Kayhan Dural, Webrazzi XYZ konferansımızdaki konuşmacılar arasında yer alıyor. Dural, Webrazzi XYZ'de pazarlamanın geleceğine dair öngörülerini izleyicilerle paylaşacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap