ChatGPT, OpenAI'ın yeni eklentileri ile internetten bilgiye ulaşabilecek

"ChatGPT, Google'ın yeri alacak mı?" sorusunun cevabı için belki de en önemli adım atıldı.
ChatGPT, OpenAI'ın yeni eklentileri ile internetten bilgiye ulaşabilecek

Son dönemde, ChatGPT'nin her uygulamaya nasıl entegre edilmeye başlandığını, teknoloji devlerinin ve girişimcilerin bu alanda benzer ürünler geliştirmek için nasıl çalıştıklarını görmemek mümkün değil. Ancak bir tarafta şirketler benzer ürün üzerinde çalışırken ChatGPT de her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Son paylaşımlara göre uygulamanın geliştiricisi OpenAI, şimdi de ChatGPT'nin internette gezinip bilgi toplayabilmesi ve üçüncü taraf platformlara erişim sağlayabilmesi için yeni eklentileri yayına aldı. 

Eklenti özelliği, sınırlı bir test aşamasında ve daha geniş ölçekli erişime açılmadan önce başlangıçta yalnızca küçük bir kullanıcı grubu tarafından kullanılabilir halde. OpenAI, bekleme listesinden davet edilen eklenti geliştiricilerinin, ChatGPT için bir eklenti oluşturmak üzere şirketin belgelerini kullanabileceğini ve bu eklentinin, daha sonra dil modeline gösterilen bilgi isteminde etkin eklentileri listeleyip modele her birinin nasıl kullanılacağını gösteren belgeler sunacağını söyledi. Şirket, ilk eklentilerin Expedia, FiscalNote, Instacart, KAYAK, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram ve Zapier tarafından oluşturulduğunun da altını çizdi. 

Tarama eklentisi

Söz konusu eklentilerden ChatGPT'nin kendisine yöneltilen çeşitli soruları yanıtlamak için web'den veri çekmesine olanak tanıyan OpenAI'nin birinci taraf web tarama eklentisi oldukça dikkat çekici. Biliyorsunuz, ChatGPT'ye herhangi bir soru sorulduğunda sıklıkla internette bilgiyi arama yetkisinin olmadığından bahsediyordu, şimdi bu ortadan kalkmış olacak. Her zaman konuşulan "ChatGPT, Google'ın yeri alacak mı?" sorusunun cevabı için belki de en önemli adım bu şekilde atılacak.

Eklenti, Bing arama API'ını kullanarak web'den içerik alıyor ve ChatGPT'nin yanıtlarındaki kaynaklarına atıfta bulunarak bir yanıt oluştururken ziyaret ettiği tüm web sitelerini gösteriyor. Bilmeyenler için hemen belirtmekte fayda var; bundan önce ChatGPT'nin bilgisi yaklaşık Eylül 2021'den önce tarihler, olaylar ve kişilerle sınırlıydı.

Kod yorumlayıcı

OpenAI, web eklentisinin yanı sıra ChatGPT için disk alanıyla birlikte korumalı alan, güvenlik duvarlı bir ortamda çalışan bir Python yorumlayıcısı sağlayan ChatGPT için bir kod yorumlayıcısı da yayınladı. Bu da ChatGPT'ye dosya yüklemeyi ve sonuçları indirmeyi destekleyen bir özellik. OpenAI, söz konusu yorumlayıcının özellikle matematik problemlerini çözmek, veri analizi ve görselleştirme yapmak ve dosyaları formatlar arasında dönüştürmek için yararlı olduğunu söylüyor.

Açık kaynak alma eklentisi

OpenAI, yeni eklentilerin oluşturulmasını teşvik etmek için ChatGPT'nin doğal dilde sorular sorarak dosyalar, notlar, e-postalar veya genel belgeler gibi veri kaynaklarından belge parçacıklarına erişmesini sağlayan açık kaynaklı bir eklenti de yayınladı. Bu eklenti ile geliştiriciler kendi eklenti sürümlerini dağıtabiliyor ve ChatGPT'ye kaydedebiliyor.

Üçüncü taraf eklentileri

Şirketin yayınladığı üçüncü taraf eklentileri ise eklentinin yeteneklerinin ve bunların nasıl çalıştırılacağının makine tarafından okunabilir bir açıklamasını ve ayrıca kullanıcıya yönelik belgeleri içeren bir bildirim dosyasıyla açıklanıyor. OpenAI'ın eklenti oluşturmak için belirttiği izlenmesi gereken adımlar şu şekilde;

  1. Bir dil modelinin çağırmasını istediğiniz uç noktalarla bir API oluşturun (bu, yeni bir API, mevcut bir API veya LLM'ler için özel olarak tasarlanmış mevcut bir API'yi çevreleyen bir sarmalayıcı olabilir).
  2. API'nizi belgeleyen bir OpenAPI spesifikasyonu ve OpenAPI spesifikasyonuna bağlanan ve eklentiye özgü bazı meta verileri içeren bir manifest dosyası oluşturun.

Kullanıcılar, chat.openai.com'da bir görüşme başlatırken, hangi üçüncü taraf eklentilerinin etkinleştirilmesini istediklerini seçebiliyorlar. Etkinleştirilen eklentilerle ilgili belgeler, konuşma bağlamının bir parçası olarak dil modeline gösteriliyor ve modelin, kullanıcı amacını yerine getirmek için gerektiğinde uygun eklenti API'lerini çağırmasını sağlıyor. Şimdilik eklentiler, arka uç API'larını çağırmak için tasarlandı, ancak şirket, istemci tarafı API'larını da çağırabilen eklentileri araştırıyor.

Eklenti bekleme listesine buradan katılmak mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.