Markaların NFT koleksiyonları çıkarması çoğu zaman, Web3 topluluğuyla buluşan projeler geliştirmek ya da yeni gelir modelleri inşa etmek ile ilişkileniyor. Şimdiye kadar pek çok markanın Snoop Dogg gibi ünlü isimler ve The Sandbox, Decentraland gibi platformlarla iş birliğini tercih ettiğini gördük. Nivea ise markasını Web3 alanına konumlandırmak için hikaye anlatıcılığından güç aldı. Gelin projenin detaylarına birlikte bakalım.
The Value of a Touch
2021'in Kasım ayında duyurulan The Value of a Touch projesi, sanat kariyerinin başlarında görme yetisini geçici olarak yitiren Clarissa Baldassarri'nin hikayesine odaklanıyor. Baldassarri, görme yetisini kaybettiği dönemde yeniden tıpkı bir çocuk gibi etrafındaki objeleri dokunarak keşfetmek durumunda kaldığını aktarıyor. Bu durumun sanatına etki ettiğini dile getiren Baldassarri, proje kapsamında dokunarak deneyimlediği bir portre çizdi.
Eserin NFT formatını üreten şirket, herhangi bir gelir beklentisi olmadan satışa sundu. 15 bin NFT 48 saat içinde tükendi. Projenin sitesinde NFT'lerin tükenmesiyle ilgili şu ifade yer alıyor:
Her ne kadar NFT'lerimiz tükenmiş olsa da; Clarissa'nın hikayesi her zaman bir ilham kaynağı ve dokunmanın hayatımızdaki değerini hatırlatan bir unsur olacaktır.
Projenin tanıtım sayfasının yanı sıra Nivea proje için bir de pazar yeri oluşturdu. Bu alanda NFT'leri sahiplenenler için bir deneyim sunan şirket, aynı zamanda koleksiyonerlerin e-posta ile kayıt olarak Nivea markalı bir Web3 cüzdanına sahip olmasını sağladı.
2021'in Kasım ayında adından söz ettiren bu proje, Nivea'nın Human Touch projesinin de daha yaygın bir şekilde tanınmasıyla sonuçlandı. Nivea Human Touch projesi kapsamında, erken doğan bebekler, görme engelli bireyler ve demans hastası yaşlılar gibi yalnızlık riski taşıyan kişilerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanıyor. Şirket, projenin 2025'e kadar 150 binden fazla kişinin sağlığı ve refahı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını planlıyor.
Nivea'nın bu sade yaklaşımıyla Web3 topluluğunun bir parçası olmaktan ziyade, projelerini ilerleyen dönemde nasıl Web3 deneyiminin bir parçası haline getirebileceğini bizlere gösterdi.
Şirket, herkesin bağ kurabileceği bir hikaye üzerinden NFT dağıtımı gerçekleştirdi. Dağıtımın ücretsiz olması, geniş kapsamda bir katılım sağladı. Ancak daha da önemlisi Nivea'nın takipçi kitlesi Web3 ile tanışmış oldu. Farkındalık yaratımının ötesinde koleksiyonun sınırlı sayıda sunulması ise ikincil satışlar için bir pazar yaratılmasının temelini attı. Böylece marka ilerleyen dönemde NFT'lere ek olarak yeni yararlar (utility) eklerse, ikincil satışlar da hareketlilik kazanabilecekti.
Ancak 2021'den bu yana Nivea'nın Web3 alanında pek de üretken olmaması, geçmişe kıyasla hareketliliği düşük NFT piyasasıyla birleşince; şirketin anlık bir fark yarattığını ancak uzun vadede bunu sürdüremediğini söyleyebiliriz.
Yine de Nivea, NFT alanına adım atmak, Web3 odaklı pazarlama stratejileri geliştirmek isteyenler için hikaye anlatıcılığını merkeze alan güzel bir örnek ile karşımıza çıkmış oldu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap