6 Şubat'ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu acı bir şekilde tekrar bizlere hatırlattı. Depremzedelerimizin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan platformları da geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık.
7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin yaşanması ile birlikte fay hatları ile ilgili aramalarda da önemli bir artış yaşandı. Vatandaşlarımız için en önemli soru işaretlerinden biri ise evlerinin fay hatlarına olan uzaklığı. Bu soruyu yanıtlamak için devreye fay hatları ile ilgili haritalar giriyor.
Şu an için fay hatları konusunda iki başarılı harita örneği bulunuyor. Söz konusu haritalar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi tarafından hazırlandı. Faylara ve depremlere odaklanan haritalar ile ilgili tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Haritası
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan harita ile birlikte ülkemizdeki diri fayların güncel durumu paylaşıldı. MTA haritası; jeoloji formasyon, heyelan, diri fay, faylar, magmatik kayaçlar ve bölgeler olmak üzere toplamda 6 farklı jeolojik katmandan oluşuyor.
Harita içinde hem standart harita hem de uydu versiyonlarının sunulduğunu da ekleyelim. Web sitesinin sol üst kısmında bulunan menüden diri fayı seçtiğimizde ülkemizdeki diri faylar ile ilgili tüm güncel durumu görebiliyoruz.
Fay hatlarının haricinde depremleri de gösteren harita; son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremleri kullanıcılarına aktarabiliyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan haritaya buradan ulaşabilirsiniz.
Kandilli Rasathanesi Haritası
Kandilli Rasathanesi'nin mobil uygulaması ve web sitesi içinde yer alan harita da fay hatları konusundaki bir diğer önemli kaynak. Kandilli Rasathanesi mobil uygulamasının alt kısmında bir harita sekmesi yer alıyor. Bu sekmeye tıkladığımızda ise hem depremleri hem de fayları detaylı bir şekilde görebiliyoruz.
Fayları kırmızı renkli olarak işaretleyen harita, bölgedeki tüm depremleri de şiddetleri ile birlikte kullanıcılarına aktarıyor. Tıpkı MTA haritasında da olduğu gibi depremlerin son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremler şeklinde gösterildiğini de ekleyelim.
Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre sadece son 7 gün içinde ülkemizde 3 binden fazla deprem yaşanmış durumda. Haritada yakınlaşarak bu depremlerin nerede olduğunu ve şiddetlerini görebilirsiniz. Dilerseniz Kandilli Rasathanesi uygulamasını iOS için buradan, Android için ise buradan indirebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap