Düşünceleri hızlı bir şekilde yazıya dönüştüren yapay zeka destekli beyin implantı geliştirildi

Stanford Üniversitesi'nden Krishna Shenoy ve Jaimie Henderson liderliğindeki bir ekip düşünceleri hızlı bir şekilde yazıya dönüştüren yapay zeka destekli beyin implantı geliştirdi.
Düşünceleri hızlı bir şekilde yazıya dönüştüren yapay zeka destekli beyin implantı geliştirildi

Teknoloji artık öyle bir seviyeye geldi ki gerçekleşebileceğine imkan dahi vermeyeceğimiz birçok şey şu anda gerçekliğimiz olmuş durumda. Bizleri adeta bir bilim kurgu filminin içinde yaşıyormuşuz gibi hissettiren bu gelişmelere şimdi bir yenisi daha eklendi. Stanford Üniversitesi'nden Krishna Shenoy ve Jaimie Henderson liderliğindeki bir ekip düşünceleri hızlı bir şekilde yazıya dönüştüren yapay zeka destekli beyin implantı geliştirdi.

BioRxiv'de yayınlanan araştırmaya göre 67 yaşındaki bir kadının beynine yerleştirilen implanlar, kadının dış dünyayla iletişim kurma yeteneğini geri kazanmasına yardımcı oldu. "T12" olarak adlandırılan kadın, amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya beynin vücuttaki kasları kontrol etme yeteneğini aşamalı olarak çalan Lou Gehrig hastalığı nedeniyle konuşmasını yavaş yavaş kaybetti. T12 konuşmaya çalışırken hala ses çıkabiliyordu ama kelimeler ağızdan anlaşılmaz bir şekilde çıkıyordu.

Söz konusu implant sayesinde, T12'nin konuşma girişimleri ekranda metin olarak gerçek zamanlı olarak çözülmeye başladı. Sözler, bilgisayardan da sesli olarak verilebilirken, yapılan bu deneyde diğer örneklere göre 3 kat daha hızlı bir şekilde sonuç alındı. 

Çalışma aynı zamanda, bu ölçekteki ilk gösterimde, yaklaşık 125 bin kelimelik bir implant kullanarak konuşma kodunu çözmek için kullanılan en büyük kelime dağarcığı kitaplığından da yararlandı. Aynı zamanda dil modelleri veya otomatik tamamlama işlevine benzer yapay zeka algoritmalarından da faydalanıldı. 

Çalışmaların umut verici olmakla birlikte henüz klinik olarak uygulanabilir olmadığının da altı çizildi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.